Trend odliva dragulja u druge selekcije: Hajrović i Seferović novi Ibrahimovići?

Neki neće da igraju za BiH, a neke i ne zovu • Imamo spisak 15-ak imena potencijalnih reprezentativaca, kaže Munib Ušanović

 

 

Izjava mladog nogometaša Arsenala i člana švicarske kadetske reprezentacije Seada Hajrovića da ga iz Nogometnog saveza BiH niko ne zove, ponovo je aktuelizirala bolnu tačku našeg sporta – nemar i nezainteresovanost prema draguljima koji prijete da pod tuđom zastavom izrastu u svjetsku klasu.

Sami smo sebi dojadili višegodišnjim jadikovkama što je Zlatan Ibrahimović reprezentativac Švedske, ali on je samo kap u moru za nas do sada neizlječivog problema.

Kasno se sjete

Dovoljno je pogledati samo susjedne zemlje Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju i pod njihovom zastavom pronaći veliki broj fudbalera koji su mogli igrati za nas.

To zbog čega nisu je već drugo pitanje. Za njemačkog reprezentativca Marka Marina znamo da neće, rekao je to javno. Borusijin stoper banjalučkih korijena Neven Subotić na pitanje hoće li igrati za BiH požurio je da iskaže lojalnost Srbiji, u kojoj, usput, nije niti rođen.

Takvih kao Subotić ima i previše. Oni neće i niko ih ne može natjerati, ali šta je s onima što hoće, ali ih ovdje neće? Ili ih se kasno sjete? Ili ih je, pak, neki od korumpiranih zvaničnika NSBiH traženjem novca trajno odbio od reprezentacije?

Hajrović, član švicarske reprezentacije U17 koja je osvojila titulu svjetskog prvaka, koji je ove godine potpisao profesionalni ugovor s Arsenalom, samo je jedan od takvih. Dvadesetogodišnjeg fudbaler Štutgarta Ermin Bičakčić, Hajrovićev brat Izet iz Grashopersa, njegov reprezentativni kolega Haris Seferović, najbolji strijelac SP U17… Na internetu se mogu pronaći stotine bh. imena i prezimena pored kojih stoje zastave Danske, Švedske, Njemačke…

Šta kaže pravilnik

Naša javnost konstantno se pita rade li šta u Savezu i zove li iko ikoga od njih?

– Trenutno imamo spisak od petnaestak fudbalera koji spadaju pod potencijalne reprezentativce BiH. Na njoj su i Hajrović, Seferović, Bičakčić… i još dosta drugih fudbalera starosti od 17 do 23 godine, a koji bi po pravilima mogli igrati za nas. Oni nisu zaboravljeni. Selektori znaju za njih – kaže sekretar za reprezentativni fudbal u NSBiH Munib Ušanović.

Ono što je ohrabrujuće je činjenica da novi pravilnik FIFA-e ne predviđa starosnu dob u kojoj igrač može promijeniti fudbalsko državljanstvo. Ako nije igrao za A selekciju neke zemlje, fudbaler izjavu o izmjeni državljanstva može potpisati bez obzira na svoju starost. Znači, jedini uslov da neki od fudbalera s našim korijenima može igrati za BiH, je da nije igrao za A tim druge države.

Dakle, vremena nije da nema, ali sa NSBiH se nikada ne zna. Za nadati se da je našim zvaničnicima prevelik broj dosadašnjih slučajeva bio dovoljno poučna škola i da Hajrović, Seferović i njima slični, neće biti novi Ibrahimovići.

Neki od naših dragulja

Sead Hajrović (Arsenal / Švicarska / 17 godina)

Izet Hajrović (Grashopers / 19)

Ermin Bičakčić (Štutgart / 20)

Haris Seferović (Fiorentina / Švicarska / 18)

Deni Avdić (Elfsborg / Švedska / 22)

Haris Vučkić (Njukas /Slovenija / 18)

Smajl Suljević (Stouk / Švedska / 16)

Dino Fazlić (Verder / 19)

Adis Husidić (Čikago fajer / 23)

Svijetli primjeri

Da ne bude da je sve baš tako loše, moramo spomenuti i svijetle primjere fudbalera koje smo uspjeli dovesti pod našu zastavu, bilo da je riječ o igračima koje smo privoljeli da promijene fudbalsko državljanstvo, ili onima koje smo na vrijeme uzeli, prije nego što su to učinili drugi.

Od aktuelnih reprezentativaca imamo Muhameda Bešića, rođenog u Berlinu, Asmira Begovića, koji je ranije igrao za kanadske selekcije, Jasmina Mujdžu, Bosanca rođenog u Zagrebu, Zvjezdana Misimovića, koji je svojevremeno igrao za omladinske selekcije Srbije, Vlaseničanina iz SAD Vedada Ibiševića…

Ako pogledamo malo dalje u historiju, pronaći ćemo i Zlatana Bajramovića, rođenog u Hamburgu kojeg je otkrio njegov prezimenjak, ali ne i rođak Šener, Hasan Salihamidžić, koji je mogao igrati i za Njemačku, baš kao i Sergej Barbarez, pa Dubrovčanin Emir Spahić… 

Primorac savjetovao da pričekamo sa Hajrovićem

Ušanović kaže da nije tačno da niko ne zove Hajrovića.

– Zvali smo ga nekoliko puta, ali on još nije jasno izrazio želju da se odrekne švicarskog i preuzme bh. fudbalsko državljanstvo. Mišljenja smo da je bolje da momak nastavi igrati za mlade selekcije Švicarske i razvija se u kvalitetnom okruženju, što nam je savjetovao i Arsenalov trener Boro Primorac, nego da on sada preduzima tako radikalan korak. Jer, poslije promjene državljanstva, povratka nema. Za njega ima vremena. Ako bude htio igrati za BiH, nećemo ga izgubiti – kaže Ušanović.

Seferovićevo obećanje kapitenu 

Kada je riječ o Seferoviću, koji je član Fiorentine, s njim je u kontaktu kapiten reprezentacije BiH Emir Spahić.

Stoper selekcije BiH stupio u kontakt sa Harisom i od njega dobio obećanje da se neće odreći svojih korijena i da će biti na usluzi reprezentaciji kada za to dođe vrijeme.

 

(Avaz)