Bit će vremena za podmlaðivanje selekcije

Upoznat sa cjelokupnom situacijom – Cilj plasman u kvalifikacije

Image

 

 

Nikola Matijaševiæ, selektor muške seniorske reprezentacije BiH objavio je širi spisak igraèa pred pretkvalifikacije za EP koje æe naša najjaèa selekcija odigrati protiv Gruzije. Matijaševiæ oèekuje pobjedu i prolazak u kvalifikacije, jer kako ka¾e naša reprezentacija ima potencijal i iskustvo što je dovoljno za uspjeh.

– Upoznat sam sa cjelokupnom situacijom u našoj dr¾avi, tako da znam na što su se svodile naše kvalifikacije, kao i same pripreme reprezentacije BiH, ali sada æe se stvari promijeniti nabolje, jer od sada ¾elim napraviti dobar rezultat, uz maksimalno zalaganje svih odbojkaša i dobru organizaciju Saveza. Reprezentacija naše zemlje æe od sada biti jedna prava selekcija i svaki igraè æe biti ponosan kada dobije poziv u našu najjaèu selekciju. Znam da æe biti teško sve uskladiti, jer ima puno stvari koje se trebaju srediti, ali imamo dosta vremena, tako da æe to na kraju sve doæi na svoje.

Prvi pretkvalifikacioni meè, naši najbolji odbojkaši æe odigrati 9. maja protiv Gruzije u gostima, dok æe se revanš igrati sedam dana kasnije u Brèkom.

– Što se tièe reprezentacije Gruzije, trenutno prikupljam informacije o toj selekciji, mada je veoma teško doæi do nekih va¾nijih informacija. Ono što sam saznao je to da u svojim redovima imaju dva naturalizirana Brazilca, te su nam šanse prije prvog meèa iste kao i njima, ali poslije prve utakmice æemo moæi vidjeti èime raspola¾emo i da li mo¾emo u kvalifikacije, što je naš primarni cilj.

Dvije provjere

Pripreme naše reprezentacije æe poèeti 27. aprila u Modrièi, i trajat æe sve do poèetka pretkvalifikacija. Selektor Matijaševiæ æe se pridru¾iti našoj selekciji 2. ili 3. maja, zbog obaveza prema francuskom klubu kojeg vodi, a do tada æe sa našim odbojkašima raditi njegov pomoænik Nermin Begiæ, selektor juniorske reprezentacije BiH.

Naša selekcija æe odigrati dva prijateljska meèa sa reprezentacijom Makedonije, prvi je zakazan za 4. maj u Od¾aku, dok æe se 5. maja odigrati druga utakmica u Modrièi.

– Ovi prijateljski meèevi protiv Makedonije æe dobro doæi kao provjera naših igraèa pred pretkvalifikacijske meèeve protiv Gruzije. Mislim da æemo do tada biti spremni i siguran sam da æe moji izabranici dati sve od sebe da doðemo do kvalifikacija.

Matijaševiæ je ove godine raèunao na iskusnije igraèe i nije se osvrtao na podmlaðivanje reprezentacije, jer kako ka¾e to je u ovom trenutku veliki luksuz.

– Mislim da je pogrešno sada razmišljati o podmlaðivanju reprezentacije, jer nam u ovom trenutku treba iskustvoi znanje, zbog toga sam u reprezentaciju pozvao veæinom starije i iskusnije odbojkaše. Bit æe vremena kada æe se moæi raèunati na mlaðe.

Turnir u  Slovaèkoj

Ako naša reprezentacija proðe pretkvalifikacije, naæi æe se u grupi C, zajedno sa Slovaèkom, Belgijom i Ukrajinom.

Prvi turnir se igra u Slovaèkoj od 22. do 23. maja, a drugi je na rasporedu u od 28. do 30. maja u Belgiji.

Prvoplasirana ekipa obezbijedit æe direktan nastup na EP, dok æe drugoplasirane ekipe igrati bara¾. Grupa C se kri¾a sa grupom A (Slovenija,Španija, Izrael, Luksenburg/Maðarska) u bara¾u.

– Grupa nam je zaista teška, Slovaèka je veæ nekoliko godina na najjaèim takmièenjima, dok i Belgija raspola¾e jakim igraèkim kadrom. Što se tièe Ukrajine, to je kopija reprezentacije Rusije i znamo da æe biti teško ostvariti neki uspjeh, ali nama je najbitnije doæi u kvalifikacije i odigrati šest jakih utakmica – kazao je Matijaševiæ.

 
Spisak kandidata

Spisak reprezentacije BiH:

TEHNIÈARI: Rusmir Haliloviæ (Ajaèo), ®arko Kisiæ (Partizan), ®eljko Æoriæ (Kakanj), Luka Šormaz (Brèko Jedinstvo).

SREDNJI BLOKERI: Darko Tešiæ (Apolon Kalamaria), Dalibor Miæiæ (Student), Srðan Cvijanoviæz (Modrièa Optima), D¾enan Peèenkoviæ (Rijeka), Azur Eminoviæ (Brèko Jedinstvo).

KOREKTORI: Samir Salihoviæ (Kakanj), Nemanja Bo¾iæ  (Ribnica Kraljevo), Milan Pepiæ (Marchiol Slovenija), Davor D¾ombiæ (Strazbur).

PRIMAÈI: Dragan Blagojeviæ (Vara¾din), Vladimir Milièeviæ (Radnik), Dejan Pelemiš (Uko Kropa Slovenija), Abdel Zolota (Kakanj), Ranko Pupiæ (TV Buhl Njemaèka), Sanjin Bezdrob (Ljubinje), Armin Mustedanoviæ (Brive).

LIBERO:Amir Æuran (Mladost Kaštel), Velemir Gojkoviæ (Radnik).

 

Sa Šomonom do Pro A lige


Kao što je svima poznato selektor Matijaševiæ je trener francuskog Šomona koji se takmièi u Pro B ligi, gdje je njegov klub prošle godine bio 12. na tabeli, ali dolaskom ovog struènjaka sada Šomon dijeli prvo mjesto, gdje ih oèekuju dva teška susreta u nastvaku francuskog Šampionata i direktnog plasmana u Pro A ligu.

– Sa Šomonom imam trogodišnji ugovor i zaista se radi o perespektivnoj ekipi, koja mnogo obeæava. Nadam se da æemo u ove dvije utakmice ostvariti dva bitna trijumfa i tako otiæi u najviši rang takmièenja – rijeèi su selektora.

(BHF PRESS/Avaz Sport)