I Premijer liga BiH pod istragom zbog namještanja utakmica!

Image

Njemaèki istra¾itelji istra¾uju oko 200 utakmica, i to u devet europskih liga, meðu kojima je i Premijer liga BiH, a meðu utakmicama koje su "pod poveæalom istrage" su tri utakmice Lige prvaka i 12 utakmica Kupa UEFA zbog sumnje da su namještene radi ostvarivanja dobiti na kladionicama, objavio je danas Ured tu¾itelja u Bohumu.

Ukupno je više od 200 osoba bilo osumnjièeno da su sudjelovale u namještanju utakmica, a oko 300 policajaca ukljuèenih u istragu uhapsilo je 15 osoba u Njemaèkoj i dvije u Švicarskoj.

Pedesetak racija je provedeno u te dvije dr¾ave, ali i u Austriji i u Velikoj Britaniji, te je zaplijenjeno više od milion eura.

Kako su izjavili njemaèki tu¾itelji, istraga je obuhvatila èak i tri utakmice Lige tri utakmice Lige prvaka i 12 utakmica Europske lige, a navodno je namještanje zahvatilo i neke utakmice Kupa UEFA.

Istraga obuhvaæa utakmice igrane u prvim ligama u Austriji, Bosni i Hercegovini, Maðarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Turskoj, te u drugim ligama u Njemaèkoj, Belgiji i Švicarskoj.

Najviše je utakmica je namješteno u Turskoj, èak 29.

U Njemaèkoj se istra¾uju 32 utakmice, od kojih su èetiri iz druge lige, tri iz treæe te više od 23 u ni¾im ligama i dvije u reprezentacijama za mlaðe do 19 godina, dodali su njemaèki tu¾itelji.

Njemaèke su vlasti istragu pokrenule u suradnji s UEFA-om još poèetkom godine, a pratile su skupinu ljudi koji su namještali utakmice po cijeloj Europi. Sumnjièi ih se da su podmiæivali suce, igraèe, trenere.

Dobici na kladionicama su se kretali u milionim eura, tvrde istra¾itelji njemaèkog tu¾ilaštva.

avaz.ba