ODBOJKAŠI ODBRANILI TITULU PRVAKA EVROPE!

Image

Pobjednom nad selekcijom Rusije, rezultatom 3:1, reprezentacija BiH u sjedeæoj odbojci odbranila je titulu prvaka Evrope.

Iako je selekcija BiH na Evropskom prventvu nastupila sa podmlaðenom ekipom u kojoj su tri juniora, izabranici selektora Mirze Hrustemoviæa dominirali su tokom èitavog takmièenja. Tek prvi set u èitavom takmièenju naša selekcija izgubila je od Rusije u finalu, ali to je bilo sve što su protivnici mogli uraditi igrajuæi protiv velesile kakva je u ovom sportu naša zemlja.

“Oèekivano prvi set izgubili smo 25:20. To je upravo ono o èemu smo govorili kada smo kretali ka Polskoj. Momci su mladi, prvo im je finale, prve napetosti, ali uz iskusne vukove vratili smo se u igru i na kraju osvojili zlato”, rekao je kapiten naših, Sabahudin Delaliæ.

U svom pohodu ka finalu naši odbokaši nisu izgubili niti set. Prvo su sa 3:0 savladali Holandiju i Srbiju, a onda i Rusiju i Poljsku. U polufinalu igrali su sa Njemaèkom, a i tu su bili dominantni i obradovali nas rezultatom 3:0.

Rusi su do polufinala stigli pobjedom nad Ukrajinom od 3:1.

Momci koji su još jednom stigli do krova Evrope su: Sabahudin Delaliæ (kapiten), Adnan Manko, Asim Mediæ, Ismet Godinjak, Safet Alibašiæ, Mirzet Duran, D¾evad Hamziæ, Ermin Jusufoviæ, Beniz Kadriæ, Ejub Mehmedoviæ, Esad Durmiševiæ, Hidajet Jusufoviæ i Nizam Èanèar. Selektor je Mirza Hrustemoviæ. Zlatni odbojkaši se u Sarajevo vraæaju sutra, a na aerodromu æe ih doèekati naši navijaèi.

Podsjetimo, poèetkom ovog mjeseca šesterostruki evropski prvaci dopisom Slu¾be za zajednièke poslove institucija BiH izbaèeni su iz svojih prostorija velièine 16m2. Tako se odnosimo prema kolektivu koji je impresivnoj listi uspjeha dodao još jednu evropsku krunu:

Evropsko prvenstvo:
Tallin 1997. – 3. mjesto
Sarajevo 1999. – 1. mjesto
Sorospatak 2001. – 1. mjesto
Laparanta 2003. – 1. mjesto
Leverkusen 2005. – 1. mjesto
Nyregyhaza 2007. – 1. mjesto
Elblag 2009. – 1. mjesto

Svjetsko prvenstvo:
Teheran 1998. – 3. mjesto
Kairo 2002. – 1. mjesto
Roermond 2006. – 1. mjesto

Interkontinentalni kup:
Kairo 2008. – 3. mjesto

Paraolimpijske igre:
Sydney 2000. – 2.mjesto
Atina 2004. – 1.mjesto
Peking 2008. – 2. mjesto

 

sportsport.ba