Odbojkaši Bosne i Hercegovine osvojili zlato!

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci osvojila je zlatnu medalju na paraolimpijskim igrama u Londonu, nakon što je u velikom finalu pobijedila selekciju Irana s 3:1 u setovima (19:25, 25:21, 25:22, 25:15). U meču za treće mjesto Njemačka je savladala Rusiju s 3:2.

Bh. odbojkašima to je druga zlatna medalja sa paraolimpijskih igara (2004., 2012.) na kojima su osvojili i tri srebrene (2000., 2008., 2012.). Najtrofejnija sportska selekcija Bosne i Hercegovine dodala je još jednu medalju bogatoj zbirci odličja osvojenih na paraolimpijadama, te evropskim i svjetskim prvenstvima.

Finale BiH – Iran bilo je očekivano i prije samog početka takmičenja. Rijetko koja selekcija u svijetu u posljednjih petnaestak godina mogla se nadati pobjedi protiv ova dva tima. U polufinalnim mečevima Iran je savladao Rusiju s 3:0, dok je BiH identičnim rezultatom eliminirala Njemačku. 

Za Bosnu i Hercegovinu igrali su Safet Alibašić, Nizam Čančar, Sabahudin Delalić, Mirzet Duran, Ismet Godinjak, Dževad Hamzić, Ermin Jusufović, Denis Kadrić, Adnan Kešmer, Adnan Manko, Asim Medić, Ejub Mehmedović i Ejub Mehmedović, a selektor reprezentacije BiH je Mirza Hrustemović.

sutra.ba