ANONIMNO PISMO O NEVJEROVATNOM SKANDALU U ODBOJKASKOM SAVEZU BIH.

ImagePostovani citaoci. Primili smo anonimno pismo o skandalu u Odbojkaskom savezu BiH koje vam u cijelosti prenosimo:

 

 

Postovana gospodo novinari,

nakon proslogodisnje blamaze sa neucestvovanjem nasih odbojkaskih klubova (drzavnih prvaka) u evrokupovima zbog propusta u organizaciji drzavnog saveza (sto je drugi put u zadnje tri godine), Odbojkaski savez BIH (OS BIH) se nastavlja brukati pred domacom i evropskom odbojkaskom javnosti.

Naime, OS BIH se, u dogovoru sa CEV-om i odbojkaskim savezom Makedonije, odrekao organizacije drugog kvalifikacionog turnira (prvi se igra u Francuskoj) grupe C u okviru kvalifikacija za muško EP u odbojci 2009 koji se trebao igrati u BiH izmedju 30.05. i 01.06.2008.g.
Na turniru su trebale sudjelovati sljedece (muške) reprezentacije
– Francuska
– Bjelorusija
– Bosna i Hercegovina
– pobjednik duela 1. runde kvalifikacija Kipar – Makedonija

Ovo potvrdjuju i attachmenti koje prilazem, a to su sluzbeni bilteni CEV-a (Evropska odbojkaska konfederacija) za seniorska prvenstva Evrope (SECH) 2008-09 gdje (na stranici 11. – bilten 3 i stranici 24. – bilten 4) mozete naci dokaze o ovom sto sam napisao. Inace ove biltene i druge podatke mozete naci i na web-stranici CEV-a www.cev.lu (idite na meni Volleyball / European Championships / Senior itd…)

Jos je na zrijebanju odrzanom krajem oktobra 2007.g. u Luksemburgu nas savez odredjen za organizaciju pomenutog turnira, a pored toga dobio je i organizaciju turnira zenskih kvalifikacija za EP koji ce se igrati u Kaknju (06.-08. juni 2008.g.).

Celnici BH odbojke (oliceni u Upravnom odboru OS BIH i nesposobni da obezbjede novac za normalno funkcionisnje saveza) vjerovatno su skontali (nisu pitali Skupstinu OS BiH) da je OS BIH nesposoban (a nesposoban je bas zbog njihovog "upravljanja" savezom) da organizuje oba ova turnira pa se odlucuju "dogovoriti" sa OS Makedonije da makedonski savez organizuje turnir ako Makedonija dobije Kipar u 1 rundi kvalifikacija.

Bilo bi zanimljivo vidjeti da li je OS BIH ijednom klubu ili drugoj organizaciji ponudio (na demokratskim principima) organizovanje turnira kao sto je to ucinio (vidjeti attachment "Natjecaj HOS") Hrvatski odbojkaski savez. Samo su rekli "mi to ne mozemo" i to su rekli pola godine prije nego je turnir trebao biti organizovan. Interesantno je da je bilo jos dosta saveza koji su dobili organizaciju dva kvalifikaciona turnira (Slovacka, Grcka, Slovenija, Republika Ceska, Bugarska, Francuska) i nikom od njih nije palo na pamet da se odricu organizacije turnira kvalifikacija za EP, jer znaju sta je u odbojci prednost domaceg terena i sta jedan takav turnir znaci za popularizaciju odbojke. A moze se i nesto zaraditi ako se zna marketing.

"Dogovor" sa makedonskim savezom i CEV-om je postignut jos sredinom decembra prosle godine na Kongresu Balkanske odbojkaske asocijacije u Sofiji gdje je usaglaseno da ce OS Makedonije organizovati turnir ako njihova reprezentacija prodje Kipar u mecevima koji se igraju 03. i 11. maja i gdje je Makedonija favorit. Ko zna sta ce se desiti ako Makedonci ne prodju Kipar i kako ce se turnir organizovati u BiH u roku od 19 dana.

Interesantno bi bilo pitati celnike OS BIH zasto su se (ako se vec moralo odreci jednog turnira), odrekli bas muskog turnira. Bilo bi logicno da su se odrekli zenskog turnira iz sljedecih razloga:
– muski turnir bi bio atraktivniji i za publiku i za sponzore
– muska reprezentacija je u proslim kvalifikacijama bila uspjesnija od zenske
– u proslim kvalifikacijama je OS BIH vec organizovao jedan turnir zenskih kvalifikacija za EP (u Tuzli, juni 2006.g., sa prosjecnom posjetom od 70 gledalaca po mecu)
– ove godine OS BIH organizuje jedno zensko balkansko prvenstvo (za juniorke)
Inace, sanse obje reprezentacije za dalji plasman su slabe, a sto i ne cudi kada se zna szanje u savezu

Zahvaljujuci personama koje drmaju BH odbojkom, gledaoci u BiH nece imati priliku vidjeti musku reprezentaciju Francuske koja je jedna od 10 najboljih reprezentacija na svijetu sto je stvarno steta za popularizaciju odbojke u BiH. Poslije ovog, razumno je pretpostavit da CEV narednih nekoliko godina nece ni pomisliti da organizaciju nekog svog takmicenja/turnira povjeri BiH

Mozete misliti kakav je moral nasih reprezentativaca kada znaju da im je njihov savez uskratio prednost igranja pred domacom publikom. Inace, nije zgoreg objaviti da se ni muska ni zenska seniorska odbojkaska reprezentacija BiH nije nijednom okupila (nijedne pripreme, nijedna sluzbena ili prijateljska utakmica) u zadnjih skoro 2 godine (tacnije 22 mjeseca) tj. od zadnjih kvalifikacija za EP koje su igrane u maju i junu 2006. godine. Stoga i ne cudi da je veliki broj igraca i igracica otkazao dolazak u reprezentaciju na pripreme koje pocinju kasnije nego pripreme konkurenata.

Jos ako dodamo da nase reprezentacije zahvaljujuci (ne)radu u OS BIH na zvanicnoj ranglisti FIVB-a (imate je na www.fivb.com) dijele 92. (muska) odnosno 84. mjesto (zenska) gdje sa nama ova mjesta dijele i "odbojkaske velesile" poput Anguile, Kajmanskih otoka, Ekvadora, Skotske, Eritreje, Tonge itd. U bivsoj Jugoslaviji je BH odbojka (posebno muska) mnogo znacila, a sada je ispred nas (u obje konkurencije) St. Kitts i Nevis. 7 godina muska seniorska reprezentacija BiH nije odigrala utakmicu u BiH, a vjeorvatno nece jos bar 2 ako makedonci prodju.

Eto nadam se da ce vas kao novinare ovo ponukati da napisete nesto u krizi u BH odbojci i katastrofalnom radu OS BIH. Ako vas zanima jos detalja slobodno mi se javite na ovaj e-mail.

Ovo je poslano svim relevatnim medijima u BiH pa cemo vidjeti da li ce neko reagovati. Volio bih da BH Fanaticosi (koje zaista cijenim kao patriote) reaguju na ovaj zlocin protiv BH odbojke.
Imam ja mnogo prljavog vesa oko OS BIH i vjerujte da je N/FS BiH cvjecka u odnosu na ove bandite i nesposobnjakovica (a potencijalno i ratne zlocine) Pogledajte attachmente dovoljno govre Javite se.

Iskreni zaljubljenik u odbojku i BH patriota

 

 

BHF WEB TEAM