Da bude selektor je Pli¹ekova ¾elja

ImagePredsjednik Fudbalskog saveza BiH Iljo Dominkoviæ ka¾e da nije bilo slu¾benih razgovora rukovodstva Saveza sa Jir¾ijem Plišekom o tome da èeški struènjak i nekadašnji trener ®eljeznièara preuzme našu najbolju reprezentaciju.

"Niko iz Saveza nije ovlašten da razgovara sa Plišekom. ®elje pojedinaca treba cijeniti, pa tako i Plišekovu izjavu da je spreman prihvatiti selektorsku poziciju. To pokazuje da su za to mjesto zainteresovani kako domaæi, tako i struènjaci iz inostranstva, jer vide da u bh. selekciji ima prostora za napredovanje. Rezultati ne mogu biti slabiji nego što su bili u posljednje vrijeme.

Nakon kompletiranja Predsjedništva i Izvršnog odbora, na Skupštini N/FSBiH, koja æe se odr¾ati 7. decembra, biæe zakazana sjednica IO na kojoj æe se razmatrati izvještaji svih selektora o rezultatima u proteklom periodu. Prije toga æe Struèna trenersko-tehnièka komisija i direktor reprezentativnih selekcija pripremiti stavove za sjednicu Izvršnog odbora, koja æe se odr¾ati sredinom decembra", rekao je Dominkoviæ.

Kakvo je vaše mišljenje o rezultatima našeg dr¾avnog tima u kvalifikacijama za EP 2008?

"BiH je do¾ivjela šest uzastopnih poraza od toga pet u kvalifikacijama za EP u drugoj polovini ove godine. Rezultati su katastrofalni i ovaj stav æu iznijeti na Izvršnom odboru. Poslije uspješne serije od tri pobjede zaredom i najboljeg plasmana BiH u istoriji na 27. mjestu rang-liste FIFA u julu, uslijedili su neuspjesi koji su se negativno odrazili na plasman u nedavno završenom ciklusu i na pad na rang listi FIFA što je imalo za posljedicu da naša najbolja selekcija bude u èetvrtoj jakosnoj grupi prilikom ¾rijeba kvalifikacija za SP 2010“, kazao je za Oslobodjenje Dominkoviæ.

Dominkoviæ istièe da je rukovodstvo Saveza bilo spremno ¾rtvovati neuspjeh u jednom ciklusu na raèun narednih kvalifikacija.

"Nijedan cilj nije ostvaren u kvalifikacijama za EP. BiH nije uspjela osvojiti treæe mjesto, a nije pronaðen standardni tim. Puno igraèa je prodefilovalo kroz najbolju selekciju. Uvijek su rezultati mjerilo trenerskog rada. Studiozno æe se analizirati izvještaji selektora A reprezentacije, U-19, malonogometne i ¾enske reprezentacije. Detaljan izvještaj mora podnijeti i selektor mlade reprezentacije, koja nastavlja kvalifikacije naredne godine", izjavio je Dominkoviæ.

 sportcentar.ba