S Nikiæem u propast

ImageKada se prije godinu dana krenulo u rekonstrukciju struènih sto¾era svih dr¾avnih vrsta BiH, Nogometni savez postupio je po Daytonskom sporazumu.

Tada su nas èelnici Saveza uvjeravali da se to neæe odraziti na kvalitetu. Godinu dana poslije dovoljno je pogledati rezultate naših dr¾avnih vrsta bilo kojeg uzrasta, osim U-17 koji nastupa uspješno pod palicom Velimira Stojniæa, pa da se zakljuèi koliko je takav model biranja izbornika i njihovih pomoænika bio pogrešan i do èega nas je doveo.

Naravno, nije to jedini razlog loših rezultata, ali svakako je jedan od krupnijih. Èim trener ne mo¾e biti izabran zbog svojih referenci nego zbog toga je li u danom trenutku podoban ili ne, tu sreæe nema. Najbolji primjer za tu tezu je aktualni izbornik U-21 reprezentacije BiH Nikola Nikiæ koji se ne sjeæa kada je nekoga posljednji put pobijedio. Ustvari la¾emo, pobijedio je Maltu s 4:0, 8. rujna 2007. I to je njegova jedina pobjeda u protekle èetiri godine. – piše Dnevni list.

 Do prosinca prošle godine Nikiæ je kao izbornik tri godine vodio U-19 reprezentaciju s kojom je ostvario katastrofalan uèinak. U devet kvalifikacijskih utakmica ostvario je isto toliko poraza uz gol-razliku 2:30. Pod njegovim vodstvom bh. juniori gubili su od Hrvatske 5:0, Bugarske 2:0, Islanda 2:0, Portugala 4:1, Kazahstana 1:0, Italije 2:0, Škotske 6:0, Njemaèke 5:0 i Estonije 3:1. Isti taj Nikiæ, poslije takvog u¾asnog uèinka, promoviran je u izbornika U-21 reprezentacije, dakle momèadi iz koje bi mladi igraèi trebali stasati u A reprezentativce.

Jasno je da je taj posao dobio iskljuèivo po nacionalnom kljuèu i po ¾elji pokojnog predsjednika Nogometnog saveza Milana Jeliæa. Danas U-21 reprezentacija ima uèinak od jedne pobjede (Malta 4:0) i tri poraza (Rumunjska 3:0, Francuska 4:0 i prekjuèer Wales 4:0) uz gol-razliku 4:11. U posljednje tri utakmice BiH nikome nije dala gol, a primila ih je èak 11. Svjesni smo da su mladi bh. igraèi samim time što su roðeni u BiH zakinuti u odnosu na svoje vršnjake iz drugih zemalja, da ne treniraju ni u pribli¾nim uvjetima kao oni, ali da su baš toliko loši da ne mogu nikome zabiti gol…? U to ne vjerujemo.

Zanimljivo, još nitko u Savezu nije povukao pitanje – je li Nikola Nikiæ pogrešan izbor? Zar uèinak od jedne pobjede u èetiri godine ne govori dovoljno? Èime je Nikola Nikiæ zaslu¾io biti izbornik bilo koje reprezentacije? Zar je moguæe da se èak spominje kao kandidat za Muzuroviæeva nasljednika na klupi A vrste?

sportin.ba