DAVIS CUP: Delić donio pobjedu!

alt

Ankara, Turska (dvorana, brza podloga) – Druga divizija Evro-afričke zone, 1. kolo:
Nedjelja, 12. 2. 2012:

BiH – Turska 3:1
Amer Delić – Marsel Ilhan 3:2 (6:3, 1:6, 7:6(10),
6:7(6), 11:9)
Tomislav Brkić – Baris Erguden 0:0, 0:0, 0:0 (NP)

Posljednjeg dana duela 1. kola Davis cupa u okviru Druge divizije Evro-afričke zone između reprezentacija Bosne i Hercegovine i domaćina Turske, koji se igra u Ankari, igraju se dva singla. Prvo snage odmjeravaju najbolji igrači sa obje strane Amer Delić i Marsel Ilhan. Turski reprezentativac je trenutno bolje rangiran, ali je prije mjesec dana u njihovom međusobnom duelu bolji bio Delić (bilo je to u kvalifikacijama za Austrailen Open). Sve to najavljuje vrlo neizvjestan meč.

Prvi set je pripao Deliću, koji je napravio jedan break i sačuvao ga do kraja – 6:4. Drugi set je prošao u dominaciji domaćeg igrača, koji break pravi u 4. gemu, a onda i u 6. i sigurno osvaja set – 1:6. Ilhna bolje ulazi i u 3. set jer odmah u prvom gemu pravi break. Treći set je bio pun neizvjesnosti, a okončan je u tiebreaku i to nakon 22 poena. Amer je loše ušao u set, gubio 0:2, a Ilhan imao čak pet break prilika za 0:3, ali nije prošlo. Delić se vratio, poravnao na 2:2 i zatim je set otišau 13. igru. Delić je bolje krenuo u tiebreaku, imao 2:0, 4:1, 6:4, tj. dvije set lopte, pa još jednu kod 8:7, ali je turski reprezentativac takođe imao svoje prilike (6:7, 8:9 i 9:10), ali je Delić osvojio posljednja tri poena i tako došao u vodstvo od 2:1 u setovima. Četvrti set bolje započinje bh. igrač jer pravi break i odmah ga potvrđuje za 2:0. Međutim, Ilhan se ne predaje i osvaja naredna četiri gema za 2:4. Ali i Delić maksimalno zapinje pa se vraća na 4:4 i stalno sustiže Ilhana do 6:6, tj. novog tiebreaka. U 13. igri se na početku bolje snalazi Delić i vodi 5:3, ali se Ilhan vraća na 5:5, Delić potom ima meč loptu, ali ne realizuje lagan bekhend – 6:6. Znači, i u ovom setu se igra na razliku. Tada Ilhan dolazi do set lopte i odmah je realizuje za izjednačenje u setovima – 2:2. Dakle, igra se odlučujući 5. set.

Peti set je bio u znaku sigurnosti igrača u svoj početni udarac. U prednosti je stalno bio Delić, ali je Ilhan svaki put sustizao. Break prilika je bilo na obje strane, ali one nisu bile realizovane, tako da se ušlo u maraton (u ovom setu nema tiebreaka!). Tačno u 20. gemu Ilhan pravi dvije greške (paralele mu bivaju preduge) i Delić osjeća priliku te dolazi do druge meč lopte, koju odmah i koristi (Ilhan ponovo griješi). Meč je trajao četiri sata i 20 minuta.

Sjajan rezultat bh. selekcije koja evo već treću godinu zaredom pobjeđuje u 1. kolu Davis cupa i osigurava i četvrto uzastopno učešće u ovom rangu, a ima priliku da uradi i nešto više.

Drugi singl-meč planiran za danas neće se igrati.

tennis.ba

Naredni meč (2.kolo) naša selekcija igra u Minsku protiv Bjelorusije od 6./7. – 8./9.aprila ove godine. Pobjednik ovog meča sastati će se sa pobjednikom meča Estonija – Poljska u okviru 3.kola, iz kojeg pobjednik osigurava plasman u I diviziju Euro-Afričke zone.

BHF PRESS