UEFA Liga nacija: Pobjeda nad Austrijom u Zenici

I u utakmici drugog kola UEFA Lige nacija „A“ reprezentacija Bosne i Hercegovine je ostvarila pobjedu.

Nakon gostujuće pobjede nad Sjevernom Irskom, izabranici Roberta Prosinečkog su na „Bilinom polju“ u Zenici pobijedili Austriju sa 1:0.

Prvi dobar pokušaj na utakmici imali su gosti u 14’ kada je Marko Arnautović šutirao sa dvadesetak metara, a Ibrahim Šehić je izbacio loptu u korner.

Miralem Pjanić u 30’ centrira iz slobodnog udarca iskosa sa lijeve strane u šesnaesterac gostiju, ali Edin Džeko glavom loptu šalje preko gola.

Haris Duljević u 40’ prolazi po lijevoj strani i ubacuje loptu na peterac gdje je nije stigao Džeko i to je bila posljednja prilika u prvom poluvremenu.

U drugom periodu igre Duljević je imao dva pokušaja, jednom mu je golman Heinz Lindner odbranio, a drugi put su austrijski defanzivci izblokirali njegov šut.

Bosna i Hercegovina dolazi do prednosti u 78’. Elvis Sarić je poslao loptu ka Edinu Džeki koji iskosa sa lijeve strane protivničkog kaznenog prostora šutira u suprotni ugao Lidnerovog gola za 1:0.

Odličnu šansu imao je i Rade Krunić u petoj minuti sudijske nadoknade, ali je defanzivac Valentnino Lazaro izbacio loptu sa gol linije i ostalo je 1:0 u korist bh. tima.

Nakon utakmice UEFA Lige nacija BiH-Austrija koju je naša reprezentacija riješila u svoju korist, održana je press konferencija.

Selektor Robert Prosinečki je zadovoljan igrom bh. tima:

„Moram pohvaliti svoje momke jer su dali sve od sebe i odradili izvanredan posao. Borili su se odlično i ispunili sve ono što smo tražili od njih. Odigrali smo odličnu utakmicu. Prezadovoljan sam pobjedom protiv ekipe koja nije dugo izgubila utakmicu. Uvijek može bolje, to je evidentno, ali momci su odigrali kvalitetno. Poslije utakmice koju nismo odigrlai kako treba u Sjevernoj Irski večeras je bilo dobro.“

Prosinečki je još dodao:

Bili smo kvalitetni u svim linijama, odbrani, sredini, napadu.Sada imamo šest bodova i mjesec dana do naredne utakmice u Bosni i Hercegovini. Imamo sreću da nam igrači igraju u svojim klubovima i da imaju kontinuitet.

Reprezentativci Bosne i Hercegovine složni su da je igra našeg tima večeras bila bolja u odnosu na susret protiv Sjeverne Irske.

Miralem Pjanić je pohvalio mlade igrače:

„Odigrali smo bolje nego u Sjevernoj Irskoj. Igramo solidno, odbrana nam je dobra, golman pomaže. Mladi igrači se sve više uklapaju u tim i zaslužuju sve pohvale. Zadovoljni smo jer smo osvojili šest bodova iz ove dvije utakmice.“

Edin Višća ističe da neće biti opuštanja:

„Nastavili smo da djelujemo kao kolektiv, kao što je bilo i u prijateljskim utakmicama i to me raduje. U Belfastu je bilo lošije, ali smo večeras bili bolji. Pobjeda nam je dala sigurnost. Nema opuštanja i bićemo još bolji u narednim susretima.“

Rade Krunić je nakon susreta izjavio:

„Odigrali smo dobro danas i zasluženo pobijedili. Napravili smo dobar posao i sada treba da ovako nastavimo. Žao mi je što nisam postigao gol iz prilike na kraju, ali nadam se da ću pogoditi kad bude potrebnije.“

N/FS BIH / BHF PRESS