U18 – žene: Težak poraz od Španije, protiv Francuske u 1/8 finala

U okviru posljednjeg trećeg kola Europskog prvenstva za košarkašice da 18 godina selekcija Bosne i Hercegovine sastala se sa odgovarajućom selekcijom Španije.

Naše juniorke su nakon dva uvodna poraza u današnjem susretu imale imperativ pobjede protiv favorizirane selekcije Španije. Naše košarkašice su na kraju doživjele debakl u ovom susretu rezultatom 82:45 (39:33).

Sjajno smo otvorili prvi period i poveli 5:0, međutim zahvaljujući tehničkim pogreškama dopuštamo vrlo brzo da selekcija Španije poravna rezultat na 5:5. Poslije prvog poravnanja selekcija Španije prelazi u vodstvo, koje nije ispuštala do kraja prvog perioda. Nakon 10 minuta susreta rezultat je glasio 22:17.

Drugi period ponovo sjajnom odbranom bolje otvara selekcija Španije. U jednom trenutku naša selekcija je zaostajala u ovom periodu imala i dvocifreni zaostatak, međutim sjajnom obranom pred kraj ovog perioda uspjeli smo da smanjimo zaostatak. I ovaj period dobija selekcija Španije rezultatom 17:16, te nakon 20 minuta igre rezultat je glasio 39:33 za selekciju Crvene furije.

Treći period otvara selekcija Španije serijom 18:0, te odlazi na velikih 57:33. Tek na 2 minute pred kraj ovog perioda uspjeli smo da postignemo prve koševe, te time prekinemo koliko-toliko veliku seriju selekcije Španije. Na kraju selekcija Španije, dobija ova period sa nevjerojatnih 21:3. Nakon 30 minuta rezultat je glasio 60:36.

Četvrti period košarkašice Španije igrale su koliko im treba, a i u takvom omjeru snaga bilo je dovoljno da iz minute u minutu povećavaju stečenu prednost. I ovaj period selekcija Španije dobija rezultatom 22:9, za ispostaviće se na kraju i više nego ubjeldjivu pobjedu rezultatom 82:45.

Selekciju Španije predvodila je Maria Pendande sa 12 poena, koliko je postigla i Helena Pueyo. Kod naše selekcije bolje od ostalih bile su Sara Heljić sa 19 poena, dok je Dragana Zubac dodala 10 poena.

Narednu utakmicu naše juniorke igraju u srijedu (8.8.) u okviru osmine finala protiv Francuske sa početkom u 16:30 sati.

SportSport.ba/BHF PRESS