Šta to bješe selektor?

Ljubitelji futsala u Bosni i Hercegovini već duže vrijeme čekaju na izbor selektora nacionalnog tima, a ako je suditi po trenutnom stanju stvari čekaće ga još. Do kada ne znamo, ko će biti ni to ne znamo, a ne znamo ni ko je u krugu kandidata? Samo naslućujemo i saznajemo iz neslužbenih izvora.

Bosna i Hercegovina sada već skoro godinu dana nije imala nacionalno okupljanje. 11. aprila prošle godine, malo prije 20,00 Bosna i Hercegovina je okončala svoj posljednji meč. Od tada ni okupljanja, ni utakmice, a što je možda i najgore ni priče, ni želje da se pronađe novi selektor.

Boro Matan je zajedno sa svojim pomoćnicima u Azerbejdžanu, na kvalifikacionom turniru, imao svoj posljednji ”radni dan” u dvorani. Odradili su momci kako su odradili, mogli su i više, ali s obzirom na to da vječno tumaramo u tranziciji između turnirskog i profesionalnog futsala pitanje je smije li išta zamjeriti. Sav odnos Saveza prema bosanskohercegovačkom futsalu ogleda se upravo u tome da selektora nema, i pitanje je kada će ga biti.

Mi smo početkom decembra objavili tekst u kojem smo naveli da su glavni kandidati za selektorsku funkciju Goran Melher i Dženan Muminović. Na njih dvojicu kasnije su se dodavala i druga imena iz našeg futsala, Ovčina, Čampara,Mulahmetović, Krezo, Lalić… Pominjala su se i druga imena, čak i neka regionalna, dobro poznata u svijetu futsala, ali očito je neozbiljnost u radu Saveza, i nebriga prema futsalu bila preovladavajući faktor da na kraju reprezentaciju ponovo, izvjesno je, vodi domaći trener.

U želji da saznamo odgovor na pitanje zašto i više od dva mjeseca nakon što su oni koji to trebaju da urade predložili imena kandidata za selektora i pomoćnike selektora naletili smo na zatvorena vrata. Kontaktirali smo sve one za koje smo, do tada, mislili da se nešto pitaju u bosanskohercegovačkom futsalu, ali zvaničan odgovor na naše pitanje kada će se birati novi selektor nismo dobili. Slali su nas na razne adrese, a svugdje smo dobijali isti odgovor, ”Ne znam ništa o tome, kontaktirajte tog i tog”. I tako u krug.

Dok druge reprezentacije uveliko igraju prijateljske utakmice i turnire, učestvuju na Evropskom prvenstvu, mi nemamo ni osnovno, selektora. Igrače ćemo naći kada se nađe selektor, a kada će to biti, ko zna…

Sport1.ba