Robert Prosinečki novi selektor A reprezentacije

Izvršni odbor jednoglasnom odlukom imenuje Roberta Prosinečkog za selektora A reprezentacije BiH u narednom ciklusu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020.godine, uključujući i takmičenje u Ligi nacija 2018. godine.

Imenovani su članovi stručnog štaba: Gordan Ciprić i Dragan Spasić (treneri), Kenan Hasagić (trener golmana), Elvir Rahimić (trener specijalista u stručnom štabu).

Odluka je donesena na osnovu podnešenih izvještaja zaduženih članova o obavljenim razgovorima i pažljivog sagledavanja svih iznešenih činjenica, posebno uzimajući u obzir sportski profil Roberta Prosinečkog i njegove stručne i ljudske referense, uz čvrsto uvjerenje da će novi selektor sa saradnicima uspješno voditi reprezentaciju do ostvarenja cilja, plasmana na Evropsko prvenstvo.

Bez obzira na personalna i različita mišljenja i opredjeljenja unutar Izvršnog odbora, koja su bila neovisna o entitetskoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti članova Izvršnog odbora, jedinstvenom odlukom je pokazano neophodno jedinstvo unutar NS/FSBiH sa željom da postignemo željene rezultate u narednom periodu. Sublimirajući sve pojedinačne stavove odluka sadržava zajednički interes NS/FS BIH i podrazumijeva bezrezervnu podršku novom selektoru.

Izvršni odbor konstatuje da su provedene sve neophodne procedure u skladu sa načelima demokratičnosti, kako bi se iznašlo najbolje rješenje za veoma značajnu poziciju u svakoj asocijaciji pod uslovima koje je Savez mogao ponuditi i u okolnostiuma u kojima Savez funkcioniše.

Polazeći od jedinstvenog stava svih članova, Izvršni odbor poziva medije, navijače i kompletnu sportsku javnost da podrži novog selektora, jer je ostvarenje navedenih ciljeva moguće samo sinergijom svih faktora koji čine piramidu uspjeha, sjedinjenom u zajedničku pozitivnu, pobjedničku energiju.

Po završetku današnje sjednice Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na kojem je Robert Prosinečki izabran za novog selektora reprezentacije BiH, predstavnicima medija se obratio prvi potpredsjednik Saveza Milorad Sofrenić:

„Nakon tri mjeseca, danas smo dobili novog selektora naše reprezentacije. Želimo mu mnogo sreće na toj poziciji i da ostvarimo rezultat koji je izostao u prethodna dva kvalifikaciona ciklusa. Jednoglasno smo donijeli odluku da je Robert Prosinečki najbolje rješenje. Oba kandidata su bili veoma korektni u pregovorima i imali su kvalitetne programe. Robert Prosinečki posjeduje dugogodišnje iskustvo u vođenju reprezentacije za razliku od Amara Osima, što je na kraju prevagnulo u njegovu korist. Poznato je još i da je radio u stručnom štabu reprezentacije Hrvatske i Azerbejdžana.“

N/FS BIH