U-17 (žene): BiH bolja od Grčke

Ženska U-17 reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je danas u Trening centru NS/FS BiH u Zenici Grčku sa 1:0 u susretu drugog kola grupe 4 kvalifikacija za EP.

Bh. reprezentativke su bolje otvorile meč i za deset minuta su stvorile tri dobre prilike, ali Gavrić, Lukić i Fejzić nisu bile precizne.

Gavrić je u 22’ odlično prošla po desnoj strani i centrirala na peterac ka Sofiji Krajšumović koja loptu šalje pored gola.

BiH do prednosti dolazi u 31’. Andrea Gavrić je izvela slobodan udarac sa oko 20 metara, šutirala je u ugao grčke golmanice Vlasiadou, a lopta se od stative odbila u gol za prednost bh. tima.

Gavrić je bila blizu pogotka i dvije minute poslije, ali se ovaj put lopta od stativu odbila pored gola.

Grčka je prvu priliku imala u 36’ kada je Pachaki pokušala iskosa sa desne strane, ali je Šljivo bila na visini zadatka i uhvatila je loptu.

Pokušala je i Ganić iz povoljne pozicije u 38’, kao i Gavrić u 40’, a u oba navrata lopta je otišla iznad gola.

I drugo poluvrijeme počelo je prilikom danas agilne Andree Gavrić, ali su odbrambene igračice Grčke izblokirale njen pokušaj.

Christodoulou je u 45’ ubacila iz slobodnog udarca sa lijeve strane, a najviša u skoku je bila Strantzali koja sa svega pet metara pogađa golmanicu Iman Šljivo.

Fejzić je pokušala u 53’ sa 15 metara, ali je grčka golmanica bila dobro postavljena i zaustavila je taj udarac.

Lara Ganić je u 68’ odlično izvela slobodan udarac sa distance, a Vlasiadou je uspjela da izbaci loptu u korner. Mujkić je u 71’ izašla sama pred grčku golmanicu koja je stigla da izbaci loptu u polje.

U sudijskoj nadoknadi dobro je šutirala i Irma Jusanović, ali je pogodila stativu.

Grčka-Bosna i Hercegovina 0:1 (0:1)
Trening centar NS/FS BiH, Zenica.
Sudija: Reelika Turi (Estonija).
Sudije asistenti: Karolin Kaivoja (Estonija), Katarzyna Wojs (Poljska).
4. sudija: Katarzyna Lisiecka-Sek (Poljska).

Golovi: 0:1 Gavrić (31’).

Žuti kartoni: Zukić (BiH), Tsoukala (Grčka).

Grčka: Panagiota Vlasiadou, Maria Vlassopolou (25. Paraskevi Skoulikariti), Zoi Christodoulou, Elpida Briasouli, Antonia Tsoukala, Ioanna Pachaki, Ralou Georgia Tsouni (41. Dimitra Kopelou), Alexandra Giamali, Konstantina Strantzali, Chrysanthi Voila (75. Dimitra Proxenou), Nektaria Efthymiou. Selektor: Antonios Prionas.

Bosna i Hercegovina: Iman Šljivo, Ajla Zukić, Frančeska Šimić, Dušica Lukić, Lara Ganić, Đula Velagić, Elma Husić, Irma Jusanović (80+3. Matea Topalović), Sajra Fejzić (57. Fadila Mujkić), Andrea Gavrić, Sofija Krajšumović (74. Alma Krajnić). Selektor: Ilija Lucić.

Selektor Ilija Lucić se po završetku susreta obratio predstavnicima medija:

„Očekivano teška utakmica. U najavi smo i rekli da je Irska favorit, ali i da su druge dvije ekipe kvalitetne. Grčka je to danas i pokazala, bile su borbene, ali mi smo ipak kvalitetniji. Trebali smo ranije riješiti meč. Imali smo prilika, ali realizacija nije bila na nivou. Ipak, djevojke su ispoštovale ono što se od njih tražilo, došli smo do pobjede i zadovoljni smo ostvarenim.“

Selektor je prokomentarisao i narednog protivnika:

„Rumunija ima svojih kvaliteta, ali i mana. Gledali smo ih i znamo šta možemo da očekujemo. Imamo dva dana da se spremimo i očekujem još jednu pobjedu. Danas su nas sa tribina bodrili i kadetski reprezentativci, a ta je selekcija dva puta igrala na Evropskom prvenstvu. Oni su nam motiv da i mi idemo ka najvišim ciljevima.“

Republika Irska je u drugom meču grupe sa 2:0 pobijedila Rumuniju. Oba gola su postignuta iz penala, a u strijelce su se upisale Toland i Atkinson.

Treće kolo na programu je u subotu, 30. septembra u 16:00 sati kada će se sastati BiH-Rumunija (Trening centar, Zenica) i Grčka-Republika Irska (Stadion FK Mladost, Doboj Kakanj).

N/FS BIH/BHF PRESS