Profesionalizam ili amaterizam?

Image Stvarno nismo mogli odoliti i ne odreagovati kad vec mnogo vece ustanove i odgovorni u Bosni i Hercegovini to ne zele.
Pregledali smo sve utakmice iz proteklog kola Premijer Lige i ostali zaprepasteni kako se prvo, veliki medij kao sto je BHT profesionalno odnosi prema nogometu u nasoj zemlji najavljujuci “derby kola” (Modrica – Celik) kojem je efektivno posvetio, vjerovali ili ne, citavih 2 minute i 5 sekundi (!) u slici. Gostovanje trenera obje ekipe u studiju, s tim u vezi niko ozbiljan u svijetu ne dozivljava dijelom “derby utakmice kola”, pa im to ne moze nikada biti opravdanje. Druga stvar koje nas je zaprepastila je, kako se farsa oko nogometne lige i dalje tolerise sa najviseg mjesta nogometa, tj. u NSBiH.

BHT je u emisiji “Sportski pregled” emitovala prilog iz Modrice sa utakmice domacina i zenickog Celika. Izvjestac i komentator (ne daj Boze da ga nazovemo analiticarem) je ne samo prezirno sastavio izvjestaj dovodeci glavnog suca utakmice u polozaj otvorenog pomagaca gostiju sa jasnim ciljem, nego se potrudio da taj izvjestaj bude, mimo novinarske profesije i kodeksa rada na televiziji, toliko pristran da ga je cak i trener Modrice Mitar Lukic optuzio nazvavsi sve to “tendecioznim prilogom naseg reportera” (!). Nad nezavisnom i neutralnom zurnalistikom nacinjeno je nasilje kakvo se samo u danasnjoj Bosni i Hercegovini i u njenim institucijama moze izvrsiti.

Pogledajte i poslusajte kakav je izvjestaj iz Modrice poslao izvjestac, cije ime nazalost nije objavljeno.

 Dozvoljeni neprofesionalni i pristrasni video izvjestaj sa utakmice u Modrici na BHT

Da se “sportski novinar” iz Modrice koji je autor ovakvog izvjestaja pozabavio neutralnim i nepristrasnim nacinom izvjestavanja potvrdjuje i ova slika kad je Modrica dosla u vodjstvo od 1:0. Ako je tokom cijelog izvjestaja pljuvao po sucu koji je, po njemu “pomagao Celiku”, onda je sigurno “zaboravio” naglasiti da je gol koji je Modrica postigla bio klasican offside-pogodak. Hajde sto je on to “zaboravio”, jer on ionako ne brine za regularnost i profesionalnost svog izvjestaja (kod 1:0 nije huskao protiv suca, niti ga grdio), nego sto to niko iz sportske redakcije BHT u emisiji nije osudio, a kamoli se pobrinuo da dovede analiticara koji ce ustanoviti da je postignuti gol bio ustvari gol iz nedozvoljene pozicije. Jadno je i cemerno da se na drzavnoj televiziji i jedno i drugo dozvoljava. Ovakvim nacinom rada se gledanost ne povecava, a cilj postaje sve dalji i dalji. Za napredak i profesionalnost je potrebno mnogo vise znanja i truda, a to je deficitarni problem sportske redakcije BHT. Ovdje naglasavamo da apsolutno ne zelimo nista drugo nego pozvati BHT na daleko veci stepen strucne analize sportskih dogadjaja. Jako je neadekvatno sluziti se floskulama i pozivati javnost na povratak u sportske arene, a sami od sebe pokazivati vise nego nedovoljan stepen znanja i profesionalne posvecenosti ka onome sto se radi, tj. ka onome za sto se zeli zaloziti. Da ne govorimo o preispitivanju i potezanju odgovornosti koje BHT mora poduzeti protiv ovakvih “novinara” i ovakvih “izvjestaja”.

Image
Sporni trenutak bez ikakve reakcije sportske redakcije BHT

Nogometnom savezu ide sljedeca (bezbrojna) kritika. Opet se na utakmicama zestoko vrijedja i pokazuje netolerancija prema svakoj vrsti razlicitosti, i sve to bez ikakve reakcije delegata i uposlenika NSBiH (utakmica u Laktasima), kao sto se utakmice pod vodjstvom pristrasnih arbitara produzuju odjednom i do preko 5 minuta (utakmica u Sarajevu na Grbavici). Mec u Vrapcicima je pokazao da se daleko nalazimo od adekvatno sredjene infrastrukturne situacije sa kojom (ne)raspolazu mnogi stadioni u BiH, pa je “uletanje” zlonamjernih posjetitelja u teren na takvim utakmicama cin djecije igre. Na stetu klubova koji jedini gube ovakvim postupcima zlonamjernika, i na stetu svih oni koji su davno zaboravili sta je to lijepa i atraktivna nogometna utakmica u Bosni i Hercegovini. Da ne navodimo cinjenicu da je u sve to upleten neprofesionalni i pristrasni novinarski element (utakmica u Modrici) koji se sa pozicija vodja strucnih stabova vec naziva “nasim komentatorima”. Kombinacija klubovi – i takvo “novinarstvo” samo stvara dodatni jaz izmedju udruga klubova, a suvisno je i govoriti kako se to odrazava na javno mnijenje i na situaciju kompletnog nogometa u BiH.

Vi (NSBiH) ste za takve stvari prvi na listi odgovornih…

BHF Press