Kvalifikacije za SP 2019: BiH u grupi sa Belgijom, Francuskom i Rusijom, Vujošević: ”Svako ko misli da čašćava svojim prostim prisustvom nije potreban”

Muška seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine našla se u grupi E kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine.

Voljom žrijeba koji je danas održan u Minhenu, naši seniori će se za plasman na Mundobasket u prvoj fazi takmičenja boriti protiv selekcija Belgije, Francuske i Rusije.

Prvi meč bh. reprezentacija odigraće 24. novembra protiv selekcije Rusije, dok će 27. novembra gostovati Francuskoj.

Takmičenje se nastavlja u u februaru, a završava u junu mjesecu naredne godine.

Nakon završene prve runde, po tri prvoplasirane ekipe iz svih osam grupa izboriće nastup u drugu rundu kvalifikacija, koje počinju u septembru naredne godine.

U drugoj fazi kvalifikacija formiraće se četiri grupe, a po tri prvoplasirane ekipe plasiraće se na Svjetsko prvenstvo, koje će biti održano u Kini od 31. avgusta do 15. septembra 2019. godine.

Prije nego što je prokomentarisao grupu u kvalifikacijama za Mundobasket, selektor naše reprezentacije Duško Vujošević je napomenuo da je Bosna i Hercegovina, u sastavu u kojem je nastupila, već ostvarila izuzetno dobar rezultat u pretkvalifikacijama.

– Svi smo svjesni da smo u sastavu u kojem smo nastupili, napravili veliki uspjeh samim plasmanom u kvalifikacije. Moramo imati jedan kriterijum kada je u pitanju najbolja bh. reprezentacija koja može da se sastavi i drugi kada je u pitanju ekipa koja je nastupala u prethodnom ciklusu. Oni su pokazali veliki entuzijazam, predanost, borbenost i emociju, što ukazuje da ima dosta prostora za napredak. Međutim, kada je u pitanju mentalni kvalitet, sigurno je da nije posebno impresivan – rekao je Vujošević i nastavio:

– Ne znam po kojim kriterijima je obavljen žrijeb, ali rekao bih da nismo imali sreće. Ima nekih lakših grupa, kao što je grupa C recimo, gdje se nalaze Kosovo, Poljska, Mađarska i Holandija. Ipak, u ovom odnosu snaga, čak i da smo u toj grupi, svaki prolazak dalje bio bi iznenađenje. U svakom slučaju, treba osmisliti strategiju, u smislu da li na neki način tim može da se pojača.

Vujošević smatra da nam ni raspored nije naklonjen, te da će protivnici sigurno biti velika nepoznanica, naročito u novembru, s obzirom da će brojne reprezentacije biti oslabljene neigranjem NBA i igrača koji igraju Euroligu.

– Ta činjenica nam ne otvara posebnu šansu ili priliku, ali treba i to notirati. Napravili smo uspjeh u pretkvalifikacijama i mislim da smo ovim rezultatom uradili mnogo za bh. košarku. Učinili smo da ostane živa i da ostane bitna. Na osnovu tog rezultata bi trebalo pojačati programe vezane za reprezentaciju – u finansijskom i u strateškom smislu.

Selektor smatra da se treba razmišljati o tome da se reprezentacija pojača pred kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

– Treba vidjeti da li se reprezentacija može pojačati, a da se ne izgubi entuzijazam i borbenost. Jer, ako neko misli da svojim prostim prisustvom nekog čašćava, a ne dođe na pripreme da radi i da se bori, nije nam potreban. Ovi momci koji su igrali u pretkvalifikacijama su osnova jedne buduće reprezentacije Bosne i Hercegovine, koja se stvara kroz ovakva takmičenja i koja bi trebala da bude spremna za Europsko prvenstvo ili za neki drugi ciklus. Već se napravila određena hemija i hijerarhija i kao što sam rekao, ima dosta prostora za napredak. Ali sigurno je da samo u ovakvom sastavu nećemo biti posebno konkurentni u ovim kvalifikacijama. Ne treba praviti iluzije da je bez nekih pojačanja moguće napraviti ozbiljniji rezultat i kasnije – jasan je Vujošević.

KS BIH