BiH nosilac u žrijebu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019.

Evropska rukometna federacija (EHF) objavila je “šešire“ pred žrijeb kvalifikacionih grupa za Svjetsko prvenstvo koje će se 2019. godine održati u Njemačkoj i Danskoj.

Rukometna reprezentacija BiH se nalazi među nosiocima, zajedno sa selekcijama Litvanije, Holandije, Portugala, Rusije i Rumunije.

Ovo je veoma važno, pred žrijeb 18. jula, za Bilala Šumana i njegove izabranike, jer će u kvalifikacionoj grupi izbjeći najjaču reprezentaciju Rusiju, ali zato za rivala može dobiti Poljsku koja je svrstana u drugi “šešir“.

Selekcije, njih 23, u kvalifikacijama će biti podijeljene u šest grupa, pet će ih biti sa četiri, a jedna sa tri tima. U naredni krug kvalifikacija plasirat će se samo prvoplasirane reprezentacije iz svake od šest grupa.

Europske kvalifikacije za SP igraju se u dvije faze. Nakon grupne, slijedi baraž u kojem se reprezentacijama iz kvalifikacija priključuje 12 učesnika Evropskog prvenstva, koje će se početkom 2018. godine održati u Hrvatskoj. Najbolje plasirana selekcija sa EURO 2018 izborit će direktan plasman, koji su već kao domaćini osigurali Danska i Njemačka. Plasman na SP 2019. godine iz Evrope već su osigurali aktuelni svjetski šampion Francuska. S obzirom da su Danci, Nijemci i Francuzi među učesnici EP u Hrvatskoj, plasman na SP će osigurati neka od preostalih 13 selekcija učesnica. Preostalih devet, od ukupno 13 evropskih mjesta, popuniće pobjednici dvomeča u baražu.

Utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo igraće se od kraja oktobra ove do 14. januara naredne godine. Prve utakmice baraža zakazane su za period između 8. i 10. juna, revanši će se igrati od 12. do 14. juna 2018. godine.

“Šeširi“ 

“Šešir“ 1: BiH, Litvanija, Holandija, Portugal, Rumunija i Rusija.

“Šešir“ 2: Belgija, Finska, Latvija, Poljska, Švicarska, Slovačka i Ukrajina.

“Šešir“ 3: Estonija, Grčka, Izrael i Italija.

“Šešir“ 4: Kipar, Luksemburg i Turska.

“Šešir“ 5: Farska Ostrva, Gruzija i Kosovo.

Žrijeb kvalifikacionih grupa održat će se 18. jula u Beču sa početkom u 15 sati, a sam uvod u žrijeb EHF je dosta zakomplikovao, odnosno predviđena je neka vrsta predžrijeba. S obzirom da su reprezentacije podijeljene u pet “šešira“ uoči žrijeba će neke od njih biti ispremještane. Tako će jedna selekcija iz “šešira“ dva biti žrijebana u “šešir“ 3. Ista procedura čeka jednu reprezentaciju iz četvrtog “šešira“, koja će preći u treći. Na kraju će sve tri selekcije iz “šešira“ 5 preći u “šešir“ 4 i tek će se onda žrijebati pet kvalifikacionih gripa sa po četiri tima i jedna sa tri.

Anadolija