Kvalifikacije za EP 2018: Španija bolja od BiH u Sarajevu, Šuman: ”Pobijedili smo sami sebe, momci su svjesni da će biti teško u Austriji”

Reprezentacija Španije savladala je u Sarajevu u okviru 5. kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2018. godine u Hrvatskoj selekciju Bosne i Hercegovine rezultatom 25:19.

Najbolji bh. rukometaši nisu se uspjeli oduprijeti favorizovanim Špancima, koji su u našu državu stigli s izmijenjenim sastavom, obzirom da su kao prvoplasirana ekipa već osigurali nastup na EP-u.

Od samog početka utakmice gosti su držali sve u svojim rukama, a predvodili su ih Fernandez, Entrerrios i Balaguer.

Probudila se sredinom prvog poluvremena i naša reprezentacija na krilima sjajnog golmana Benjamina Burića, koji je već tada zabilježio dvocifreni broj odbrana, ali se ubrzo i povrijedio.

Ipak, Španija do odlaska na odmor vraća prednost od tri gola razlike golovima Sole i Figureasa. Najraspoloženiji u bh. redovima u prvom poluvremenu bio je Prce s tri gola, dok su dva gola postigli Senjamin Burić i Panić.

I u nastavku identična slika na terenu. Neumoljivi Španci su održavali prednost od tri gola razlike i pitanje pobjednika niti u jednom trenutku nije dolazilo u pitanje.

Najbolji strijelac u selekciji Španije bio je Fernandez s pet postignutih golova, dok je u našoj reprezentaciji Terzić postigao pet golova.

Selekcija Španije je ostala na prvom mjestu grupe 3 kvalifikacija za EURO s deset osvojenih bodova, dok je selekcija BiH na drugom mjestu s četiri boda.

Isti broj bodova ima i Austrija, koja je jučer savladala Finsku u gostima (36:39) pa će odluka o drugom mjestu i putniku na EURO pasti u subotnjem direktnom obračunu u Beču.

Selekciji Bosne i Hercegovine je potrebna pobjeda u Austriji kako bi se plasirala na EURO, dok bi s neriješenim rezultatom, zbog lošijeg međusobnog omjera, ili poraza ostali bez plasmana u Hrvatsku.

Na press konferenciji nakon utakmice BiH-Španija medijima su se obratili selektori Bosne i Hercegovine i Španije, te po jedan igrač iz obje ekipe.

”Sretan sam zbog dva boda, za nas su ovo dva veoma važna boda. Bilo je veoma teško u prvom dijelu kada smo igrali dobro, ali je golman BiH bio veoma dobar. U nastavku smo izgubili nekoliko lopti, BiH se primakla, pa smo u posljednjih deset minuta riješili utakmicu. BiH je dobra reprezentacija i nadam se da će u meču sa Austrijom ostvariti plasman na EURO”, rekao je Jordi Ribera, selektor reprezentacije Španije, dok je rukometaš reprezentacije ‘Crvene furije’ Coloma Marquez dodao:

”BiH je igrala dobru utakmicu, veoma su jaki. Njihova odbrana je bila pokretljiva i igrali smo na početku veoma brzu utakmicu i imali kontrolu tokom cijelog toka utakmice. Njihovi golmani su bili veoma dobri. Ovo je bila moja prva utakmica za naš nacionalni tim, zahvalan sam selektoru što mi je dao priliku. Sada smo fokusirani na utakmicu sa Finskom sljedeće subote”, rekao je Marquez.

Naš selektor Bilal Šuman je čestitao Španiji na pobjedi, te istakao da se nada da će naša reprezentacija osigurati plasman na EURO. ”Čestitao bih reprezentaciji Španije na ovoj pobjedi. Ovo za nas znači da u Beču imamo moranje ako hoćemo na EURO. Mislim da smo danas pobijedili sami sebe, sa svim greškama gdje je selekcija Španije kažnjavala sve to. Imali smo previše tehničkih grešaka i falilo nam je širine i šuteva sa krila. Naši golmani su bili odlični, imali smo velikih problema na početku utakmice sa našom odbranom međutim u drugom dijelu smo promašili dva penala i dva zicera gdje smo se mogli približiti reprezentaciji Španije koja je ozbiljna i velika ekipa, sve naše greške su znali kazniti na pravi način. Ostalo nam je da pogledamo kako je ovo danas izgledalo i okrećemo se prema reprezentaciji Austrije. Ukoliko želimo u Hrvatsku, moramo ići na pobjedu. Svjesni smo toga i nadam se da ćemo probati na teži način osigurati plasman na Evropsko prvenstvo”, rekao je Šuman i potom dodao:

”Prvih osam minuta nismo postigli pogodak, promašili smo dva penala, bilo je odbrana golmana, napravili smo nekoliko tehničkih grešaka. U tih osam minuta možda smo napravili dvije tehničke greške, možda je to prihvatljivo, ali nakon dva promašena penala to tako izgleda. Falilo nam je šuteva iz vana gdje bi se otvorio prostor za pivota”.

Benjamin Burić je krajem prvog dijela napustio igru zbog povrede, a selektor Šuman ističe da ne zna kakav je stepen njegove povrede.

”Znamo da je povreda mišića, koje je ozbiljnosti ne znamo”.

Nebojša Grahovac se nada da će naša reprezentacija pobijediti Austriju i da će igrati u Hrvatskoj. ”Reprezentacija Španije je za klasu bolja od nas. Pokušavamo raditi da se približimo tom nivou. Kaznili su sve naše greške, ostaje nam da analiziramo utakmicu i da vidimo gdje smo griješili i šta možemo popraviti. Hvala Bogu da sve zavisi od nas, nadam se da će biti dosta naše publike i da će nas podržati. Nadam se da ćemo pobijediti, Austrija je tu negdje sa nama, ostalo je još 60 minuta i nadam se da ćemo sljedeće godine igrati u Hrvatskoj”, rekao je naš golman.

Klix/Sport1.ba