Bilal Šuman: ”Pronađen novac, kupljene karte za Finsku”

Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije BiH, kazao je da je Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo uradio posao koji su trebali obaviti članovi Izvršnog odbora i Predsjedništva Rukometnog saveza BiH, te na taj način spasio obraz bh. rukometa.

Zahvaljujući razumijevanju Kurića pronađena su finansijska sredstva, kojima su plaćene avionske karte za Finsku, te dio potraživanja hotela u kojima su smještene bh. rukometne selekcije, čime je izbjegnuta sramota. Da se ovo nije dogodilo seniorska reprezentacija BiH ne bi ni otputovala za Finsku na utakmicu kvalifikacija za EURO 2018, a to bi dovelo do oštrih kazni Evropske rukometne federacije (EHF).

“Neovisno od Izvršnog odbora RS BiH, kao čovjek koji ima odgovornost obzirom na selektorsku poziciju obilazio sam razna ministarstva i sve nivoe vlasti. Pokušavao sam na sve načine da se ovo spasi, ne samo reprezentacija, nego i cijeli rukomet u BiH. Da nismo otišli u Finsku bio bi to kraj za rukomet u BiH. Uslijedile bi sankcije EHF-a, ne samo za reprezentaciju, nego i za Savez i klubove, niko ne bi mogao ništa”, kazao je Šuman za Anadolu Agency i nastavio:

“Kurić nas je spasio u novembru. Čovjek radi poslove koje je trebao uraditi Izvršni odbor i Predsjedništvo. Ne da mi je izašao u susret, nego nemam riječi hvale za njega. Stalno sam bio s njim u kontaktu i tražili smo model da se ta potraživanja zatvore. Srećom Kurić je uspio da riješi potraživanja, tako da mogu reći da putujemo u Finsku i da ćemo igrati utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. U ovom trenutku Kurić je spasio rukomet u BiH, ali ovo je samo gašenje vatre. Vidjećemo hoće li se nešto promijeniti u budućnosti, već u junu je novi test kada ćemo morati igrati zadnje dvije utakmice kvalifikacija.”

Prema selektorovim riječima, zahvaljujući Kuriću obezbjeđeno je 30.000 KM, što je dovoljno za avionske karte i dio duga prema hotelima u kojima borave bh. selekcije, dok on nastavlja potragu za još 20.000 KM, koliko je neophodno da se u potpunosti sanira dug prema hotelima.

“Postoje naznake da ćemo pronaći tih 20.000 KM, kako bismo mogli da se okupimo u ponedjeljak. Nakon toga će nam trebati još 15.000 KM da reprezentativcima refundiramo troškove putovanja, što odavno nismo uradili. Iskreno, još uvijek ne znam kako ćemo doći do tog novca, samo znam da na neki način moramo”, rekao je selektor bh. rukometaša.

Šuman je naglasio i da će se druga utakmica sa Finskom, ona domaća, igrati zahvaljujući čelnim ljudima Goražda i Bosansko-podrinjskog kantona, a ne rukovodstvu Saveza.

“Moram reći i da nam je jako puno pomoglo Goražde i ljudi koji su tamo na vlasti. Sve je spremno za utakmicu sa Finskom 7. maja. Oni su nam izašli u susret i za taj ogled nemamo praktično nikakvih troškova, stoga i tim ljudima upućujem jedno ogromno hvala”, naglašava Šuman.

Nakon dva odigrana kola u grupi 3 kvalifikacija za EURO 2018 u Hrvatskoj, bh. tim zauzima posljednje mjesto bez bodova. Lider je Španija sa četiri, a slijede je Austrija i Finska sa po dva boda. BiH će u trećem kolu gostovati kod Finske 4. maja, a tri dana kasnije istog rivala ugostiće u Goraždu.

Na Evropsko prvenstvo, koje će se od 14. do 28. januara 2018. godine održati u Hrvatskoj, plasiraće se po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od sedam grupa, te najbolja trećeplasirana.

Bez obzira na sve probleme s kojima se susreće Šuman je ipak sretan zbog jedne činjenice, a to je da je kadetska reprezentacija BiH osvojila turnir “Rukomet u srcu”, te pokazala da ima potencijala.

“Bio sam tokom vikenda u Maglaju, Zavidovićima i Žepču, gdje sam pratio turnir ‘Rukomet u srcu’. Naša kadetska reprezentacije je osvojila prvo mjesto. Momci su pokazali da su odlična generacija, ali sada je važno da im obezbijedimo kontinuitet, a kako ćemo to uraditi ne znam. I oni su pokazali da se u tom sportskom dijelu krećemo naprijed, ali sa logistikom je katastrofa”, kazao je Šuman.

Anadolija