Kvalifikacije za EURO 2018: Poraz od Azerbejdžana sa 5:4 u prvoj utakmici turnira

Futsaleri Azerbejdžana savladali su danas u Bakuu Bosnu i Hercegovinu sa 5:4 u meču prvog kola kvalifikacionog turnira za odlazak na Evropsko prvenstvo u Sloveniji u januaru iduće godine.

Nakon što je Stanislav Galić odbranio tri šuta u prve dvije minute uslijedio je gol domaćih. Fineo je na lijevoj strani izbacio golmana Galića koji je izletio na njega, a zatim podigao loptu za Eduarda kojem glavom nije bilo teško pogoditi nebranjenu mrežu.

Imali su poslije tog gola domaći još dvije prilike, Vasura je pokušao, Galić odbranio, a onda je probao i Borisov no neprecizno. I onda u sedmoj minuti izabranici Bora Matana dolaze do izjednačena. Pivot BiH selekcije, Dario Markić, se odlično zagradio, a zatim lijepo oslobodio dvojice čuvara, i još ljepše bocnuo loptu preko golmana Rovsana Husejnlija za 1:1.

Nakon gola, priliku za BiH ima i Srđan Ivanković. Snažno je šutirao, no Husejnli je na mjestu i uspjeva da izbaci loptu u korner. Pokušavali su Azerbejdžanci da budu što više pred golom Stanislava Galića. Kao da ih je nastup gostujuće selekcije pomalo i iznenadio na otvaranju susreta. Nije BiH djelovalo nimalo inferiorna u odnosu na domaću selekciju, i morala je Mašadova ekipa mnogo da se potrudi da zaradi pogodak.

Dva puta su u 10. minutu probali Eduardo i Basura, no oba puta je Stanislav Galić bio na mjestu. Slično je bilo i na drugoj strani. Šut Srđana Ivankovića je odbranio domaći golman, a zatim je isti igrač pogodio i okvir gola.

Par minuta je bilo mirno u Idman Saraji dvorani a onda je Vasura probao u 16. minutu. Pored gola.

I onda BiH dolazi do gola. Drugi put u meču pogodio je Dario Markić. Kapiten Nijaz Mulahmetović je podigao loptu prema protivničkom šestercu, Dario Markić je probao nekim polumakazicama, lopta je zakačila i Finea, Husejnli je isto dirao, ali je onda odsjela u mreži za preokret Bosne i Hercegovine.

Umalo da Azerbejdžan odmah izjednači. Eduardo je probao, Galić fino zatvorio ugao, a lopta završava na stativi. Pozvao je nakon toga Nilson dos Santos Mašado i tajm aut, pa je poslije njega priliku imao i Everton Kardozo. Stanislav Galić je opet bolji od domaćih igrača, a ista situacija malo kasnije. Bolinja nakon kornera šutira, Galić brani.

Bolinja veliku priliku propušta u 18. minutu. Fineo je sve uradio, poslužio Bolinju kao na tacni, ali ovaj promašuje prazan gol. Probao je Bolinja desetak sekundi kasnije, Galić je odbranio, a onda je stvar u svoje ruke uzeo Everton Kardozo.

Odlučio se na šut  sa više od deset metara i pogodio konačno mrežu Stanislava Galića za 2:2. No nije dugo potrajao taj rezultat na semaforu. Marijo Aladžić je sa vrha šesterca pronašao na drugoj stativi Dejana Pavlovića, svog klupskog i reprezentativnog saigrača, koji smješta loptu u nebranjenu mrežu. Bosna i Hercegovina vodi 3:2.

Sve promašaje, a imao ih je mnogo tokom prvog dijela, Bolinja je naplatio u 20. minutu. Oslobodio se Darija Markića, a zatim preciznim šutem sa distance pogodio mrežu Galića za 3:3. Nedugo nakon toga i drugi put se upisuje u strijelce. Brza akcija Azerbejdžana završena je golom Bolinje za 4:3.

Nastavak susreta počeo je sa po nekoliko odbrana oba golmana. Stanislav Galić je sjajno branio, sačuvao samo jedan gol zaostatka svojoj reprezentaciji, a onda je na gol stao Darko Milanović, poznat kao golman koji je odličan u igri “viška”. Boro Matan je morao da rizikuje, ali je istovremeno i vraćao na gol Galića kada postoji prilika za to tokom napada domaćih.

Bilo je drugo poluvrijeme znatno mirnije nego prvo. Bosna i Hercegovina više nije bila ofanzivno tako jaka kao u prvom poluvremenu, ali ni Azerbejdžan nije mogao da pronađe put do mreže. Sve do 33. minute. A onda je proradila brazilska veza. Fineo je gurnuo loptu desno za Eduarda, a ovaj vratio u sredinu gdje Bolinja postiže gol, svoj treći, a peti za Azerbejdžan. Iako su golovi glavom rijetkost, Azerbejdžan je u ovoj utakmici čak dva puta glavom uspio da pogodi gol Bosne i Hercegovine. Istina, oba puta nakon sjajnih asistencija, i na praznu mrežu.

Sjajnu priliku da i definitivno riješi pitanje pobjednika imao je dvije minute kasnije Everton Kardozo. Brza, tečna akcija domaćih, lopta je došla do Evertona Kardoza koji je krenuo da zaobilazi Milanovića, ali se spetljao i lopta je otišla u gol aut. Samo petnaestak sekundi kasnije, sjajno su Milanović i Srđan Ivanković napravili višak, ovaj drugi je topovski šutirao, ali pogodio tek prečku.

Novu priliku za BiH imao je Mulahmetović. Darko Milanović se odlučio na šut, ali je na putu do mreže pronašao Nijaza Mulahmetovića, koji skreće loptu ka golu, ali Husejnli opet brani.

Sve što nije do tada ušlo jeste u 40. minutu. Opet su dugo kombinovali izabranici Bora Matana sa “viškom”, a onda je Srđan Ivanković sa desne prebacio na lijevu nogu, i zatim precizno pogodio ispod Husejnlija za 5:4, ali je to bilo sve. Premalo je vremena ostalo do kraja, pa su domaći slavili tešku pobjedu na startu.

U drugom meču ove grupe, ranije, Mađarska je teškom mukom savladala Albaniju sa 4:3. Sutra igraju BiH – Mađarska i Azerbejdžan – Albanija.

AZERBEJDŽAN – BIH 5:4 (4:3)
Idman Sarayi dvorana, Baku
Gledalaca: 1000
Sudije: Timo Onatsu (Finska) i Lar Van Leuven (Holandija)
Strijelci: 1:0 Eduardo 3, 1:1 Markić 7, 1:2 Markić 16, 2:2 Everton 18, 2:3 Pavlović 19, 3:3 Bolinja 20, 4:3 Bolinja 20, 5:3 Bolinja 33, 5:4 S. Ivanković 40
Žuti kartoni: Fineo (Azerbejdžan), Markić, Mulahmetović (BiH)

Azerbejdžan: Husejnli, Fineo, Eduardo, Farzalijev, Everton, Zamanov, Alijev, Bolinja, Atajev, Ismailov, Vasura, Bagirov, Borisov, Mamadkarimov  Selektor: Nilson dos Santos Mašado

BiH: Galić, Mulahmetović, Bevanda, Radmilović, Bošković, Milanović, Jokić, Pantić, Pavlović, S.Ivanković, I.Ivanković, Markić, Jelić, Aladžić  Selektor: Boro Matan

Futsal Balkan