Davis Cup: Haase bolji od Bašića, Holandija povela protiv BiH

Meč teniskih reprezentacija BiH i Holandije otvoren je duelom Mirze Bašića i Robina Haasea, koji su se u Zenici sastali u nadi da će svojim reprezentacijama donijet prednost već prvog dana.

U ukupnom poretku, riječ je prvom meču drugog kola Prve grupe Euro-afričke zone Davis Cupa, koji je veoma značajan za obje reprezentacije, budući da će se pobjednik ovog meča plasirati u play-off Svjetske grupe Davis Cupa.

Bašić je nešto lošije otvorio ovaj meč, te je Haase iskoristio njegovu neopreznost kako bi osvojio prvi gem. Iako je bh. reprezentativac pokušao da dođe do početne prednosti, to mu nije uspijevalo, te je Haase poveo sa 0:1 u prvom gemu.

Već naredni gem donio je mnogo bolju igru Mirze Bašića koji je uspio sjajno uzvratiti Haaseu, izjednačivši rezultat u prvom gemu na 1:1.

U nastavku prvog gema igralo se praktično poen za poen, a gostujući teniser bio je u blagoj prednosti što mu je i donosilo osvajanje poena. No, ni bh. reprezentativac nije odustajao te je svaki put uspijevao da stigne do izjednačenja, sve do osmog gema kada je Haase uspio da napravi svojevrstan prekid serije poen za poen. U tim trenucima Bašić je propustio sjajnu priliku da stigne do izjednačenja, te je Haase poveo sa 3:5.

Naredni gem Bašić je napravio brake i uspio nakratko prekinuti dobru seriju Haasea, ali onda holandski reprezentativac vraća svoju prednost, što ga na kraju vodi i do osvajanja prvog seta u Zenici, rezultatom 4:6.

Drugi set donio je izuzetno poboljšanje u igri Haasea, koji je za veoma kratko vrijeme uspio stići do velike prednosti u drugom setu. Gotovo bez ikakvog otpora Holanđanin je savladao Bašića u prva tri gema, čime je došao do značajne psihološke prednosti od 0:3.

U nastavku drugog seta Bašić je uspio doći do prekida serije osvojivši jedan gem, ali onda je i Haase uzvratio postavivši rezultat na 1:4. Naredni gem ponovo je pripao Bašiću, koji je nekako nagovijestio da bi se mogao vratiti u ovaj meč, no Haase je onda iskoristio njegovu grešku da bi se ponovo odvojio na tri poena prednosti. To će ga na kraju dovesti i do osvajanja drugog seta, pri rezultatu 2:6.

Treći set ovog susreta donio je zaista mnogo uzbuđenja i bio je najbolji u cijelom susretu. Iako početak seta nije obećavao dobru igru, Bašić je odlučio da učini ovaj meč zanimljivijim. Nakon šest odigranih gemova bh. reprezentativac se probudio i napravio pravu pomutnju u igri Haasea, za osvajanje prvog seta. Jedanesti set donio je pravu dramu u kojoj je bolji bio Bašić, čime je ostvario i psihološku prednost da bi na kraju i osvojio treći set rezultatom 7:5.

Ipak, posljednji set u potpunosti je pripao holandskom reprezentativcu, koji je rezultatom 3:6 uspio savladati Bašića, za vrijednu pobjedu Holandije u prvom susretu i vodstvo u ovom meču Davis Cupa.

U narednom susretu Davis Cupa, koji se igra odmah po završetku ovog, Damir Džumhur će pokušati izjednačiti rezultat protiv Thiema De Bakkere, u meču u kojem je on favorit, što itekako znači za reprezentaciju BiH.

Radio Sarajevo