U-19: Remi sa Izraelom u drugoj utakmici Elitnog kruga kvalifikacija

Juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine sastala se danas sa Izraelom u okviru drugog kola elitnog kruga kvalifikacija za Evropsko prvenstvo do 19 godina. Meč je okončan neriješenim rezultatom od 1-1.

Herojskom pobjedom od 2-0 iz prvog meča sa Francuskom, kao i kasnijim remijem Izraela i Francuske, naši juniori bili su svjesni da pobjedom protiv Izraela sigurno nastavljaju dalje takmičenje, naravno pod uslovom da Bugarska ne pobijedi Francusku, što je svakako malo vjerovatno.

Sa takvim saznanjem smo i ušli u meč, a on nije mogao bolje početi. Mustedanagić je fauliran na samom otvorenju utakmice, a upravo je on uzeo loptu, izveo sjajan slobodan udarac i doveo naš tim u vodstvo već u 3. minuti susreta. U tim se momentima činilo da se našem timu sve poklopilo i da nas ništa ne može zaustaviti na putu ka Evropskom prvenstvu, no brzo smo vraćeni u realnost.

Ofanzivna četvorka Izraela je protiv Bugarske odigrala odličan meč, a na visokom nivou su bili i protiv nas. Almog, Solomon, Khalaila i Mohammad Abu Fani pravili su nam mnogo problema i u 13. minuti su pogodili prečku, da bi u 18. minuti Abu Fani donio zasluženo poravnanje svom timu. Nisu Izraelci tu stali, već su krenuli ofanzivno i u nastavku susreta, nadajući se da će doći do drugog pogotka koji bi im barem produžio nade da će se naći među osam najboljih ekipa Evrope.

Međutim, do gola nisu uspjeli doći do poluvremena, a najzaslužniji za to je golman naše reprezentacije Igor Marković.

Drugo poluvrijeme je bilo potpuno drugačije u odnosu na prvo, a naš tim je već na početku drugog dijela zaprijetio prvo preko Demirovića, a potom i preko Stanića. Ipak, oba puta su naši fudbaleri bili neprecizni, no bio je to tek indikator da će naš tim puno hrabrije igrati u drugom dijelu susreta.

Kako je meč odmicao, tako je značaj Zinedina Mustedanagića za naš tim postajao sve veći, a on je u 59. minuti odlično šutirao, no golman Izraela Tzur istakao se sjajnom odbranom. I u nastavku susreta, Mustedanagićevi udarci su bili najveća prijetnja našeg tima, koji je silno želio pobjedu i u tom lovu na nju se prerano potrošio. Izraelci su fizički bili dokrajčeni već nakon prvog poluvremena, a naš tim je pao negdje između 70. i 75. minute.

Nijedan tim nakon 75. minute nije pokazivao previše u ofanzivnom segmentu igre, a naš selektor nije pravio izmjene sve do 84. minute, kada je Suljića zamijenio Mirza Mustafić. Bilo je to već prekasno da se ostavi ikakav značajniji trag na utakmici, a ona je bez novih šansi pred bilo kojim golom okončana rezultatom 1-1.

Izrael-Bosna i Hercegovina 1-1 (1-1)
Stadion: Jules Ladoumegue, Romorantin (Francuska)
Sudija: Adam Farkas (Mađarska).
Sudije asistenti: Balazs Szert (Mađarska), Mehdi Rahmouni (Francuska).
4. sudija: Karim Abed (Francuska).

Golovi: 0-1 Mustedanagić (3’), 1-1 Abu Fani (18’).

Žuti kartoni: Arad, Mahamid (Izrael), Resić, Miličević (BiH).

Izrael: Assaf Tzur, Yonatan Levi, Wael Najjar, Nizar Abu Ktifan, Ofri Arad, Shay Golan, Manor Solomon, Osama Khalaila (68. Itay Tako), Eylon Almog, Mohammad Abu Fani, Omer Lako. Selektor: Alon Hazan.

Bosna i Hercegovina: Igor Marković, Mato Stanić, Besim Šerbečić, Emir Bijelić, Amar Suljić (84. Mirza Mustafić), Benjamin Hadžić, Zinedin Mustedanagić, Ermedin Demirović, Ivan Miličević, Toni Nikić, Ševkija Resić. Selektor: Toni Karačić.

Može se tako reći da su naši momci promašili prvu od dvije meč lopte, a današnji bod nam ne donosi mnogo toga, osim što ćemo i teoretski zadržati prvo mjesto nakon dva kola takmičenja. Ipak, za siguran plasman na prvenstvo naši momci će morati da savladaju Bugarsku u posljednjem kolu (27. marta u 19 sati), ili će u suprotnom direktno ovisiti od rezultata utakmica između Francuske i Bugarske, odnosno Francuske i Izraela.

Sport1.ba / N/FS BIH