Poraz od Makedonije u prijateljskoj utakmici u Skoplju

Rukometna reprezentacija BiH poražena je u prijateljskoj utakmici u Skoplju od domaće selekcije Makedonije u vrlo dobroj utakmici.

Naš selektor Bilal Šuman, kako je i najavljivao, imao je priliku vidjeti sve igrače na djelu, a dosta njih je i poprilično iskoristilo šansu.

Isprobao je bh. kormilar više varijanti i u ofanzivi i defanzivi, posla će biti još mnogo da se isprave nedostatke, ali kad se dijagnosticiraju u budućnosti će biti lakše na njihovom otklanjanju.

Makedonija, koja se sprema za Mundijal u Francuskoj, vodila je cijelim tokom meča, a naš tim sve više pokazuje karakter prave momčadi, jer se u dva navrata vraćala iz ponora i to je ono što daje podstrek za naprijed.

Imali smo crnih perioda. U prvom poluvremenu od 3. do 13. minute nismo dali gola. Tada je Makedonija od 2:2 stigla do 8:2. Nismo iskoristili briljantne odbrane Benjamina Burića, koji je utakmicu završio sa fenomenalnih 18 odbrana.

U drugom dijelu prvog poluvremena smo bili bolji, odbrana je bila na mjestu, a i napad je napravio značajne pomake, pa se na odmor otišlo rezultatom 16:11.

U drugom dijelu opet smo bacali lopte „u bunar“, pa u 36. minuti domaći vode sa 20:12. Od tada pa sve do kraja naš tim je bio bolji ili u egalu. Ono što raduje je da nam kontra i polukontra funkcionišu sve bolje, a realno toga do sada nismo imali i ako jesmo to je bilo tek sporadično.

U finišu smo, u zadnjih deset minuta, nekoliko puta smanjili zaostatak na dva gola (prvi put majstorijom Ovčine u 51. minuti na 24:22), ali realno, stalno stizanje rezultata iscrpilo je naš tim, koji nije mogao do konačnog preokreta.

Odbrana na čelu sa Benjaminom Burićem, Mirsadom Terzićem i Vladimirom Vranješom bila je vrlo dobra, Terzić je dao značajan doprinos i u napadu, jer je u nekoliko navrata sjajno razigravao naša krila i jednom pivota Senjamina Burića.

Dejan Malinović je u 40. minuti nakon burnog prigovora na jednu uistinu diskutabilnu sudijsku odluku, pa je ostatak utakmice odgledao sa tribina.

Bila je ovo dobra utakmica, dobra provjera protiv kvalitetnog rivala i sigurno će imati višestruku korist za Bilala Šumana, njegove saradnike i igrače.

Makedonija – BiH 28:24 (16:11)

Dvorana KSC Kale u Skoplju.
Gledalaca: 1.500.
Sudije: Đorđi Načevski i Slave Nikolov (Makedonija).

Sedmerci: Makedonija 6 (4), BiH 5 (4).
Isključenja: Makedonija 4, BiH 4 minute.

MAKEDONIJA: Mitrevski 7 odbrana, Kolev 3 odbrane, Trajkovski 5 odbrana, Manaskov 9 (2), Velkovski, K. Lazarov 4 (2), Stoilov 5, Mirkulovski 3, Arnaudovski, Mitkov 1, Drogirski 1, Taleski 1, Markoski, Georgijevski 2, F. Lazarov, Ojleski, Popovski 1, Neloski 1, Peševski. Selektor: Lino Červar.

BIH: B. Burić 18 odbrana (2 sedmerca), 1 gol, Efendić, Serdarević, Vražalić 2, Ovčina 6, Pavlak, Tarabochia 3 (1), S. Burić 3, Jarak 1, Terzić, Lončar, Čelica, Karačić 1, Vranješ, Malinović 2, Marjanac, Nuić, Zulfić 1, Vegar 4 (3). Selektor: Bilal Šuman.

Protiv Makedonaca bh. rukometaši će u Skoplju odigrati još dvije utakmice zatvorenog tipa (4. i 5. januar).

RS BIH