Bilal Šuman: ”Želim da u Španiji pokažemo emociju i motiv”

Uoči sutrašnjeg puta u Španiju u prostorijama hotela “Hills” na Ilidži održana je konferencija za medije rukometne reprezentacije BiH.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo naš državni tim će započeti utakmicom u Valladolidu protiv Španije, a susret će biti odigran u srijedu 2. novembra.

“Mi se polako kompletiramo i večeras ćemo prvi put trenirati u punom sastavu. Cilj nam je da A selekcija bude lokomotiva koja će povući sve ostale selekcije. U Španiji želim da pokažemo emociju, volju, htijenje i motiv, što smatram da imamo. Mislim da su igrači došli motivisani, znaju zašto su ovdje i šta ustvari žele. Disciplina u igri će biti veoma važna, naročito protiv Španije, u svakom momentu moramo znati šta radimo i zašto to radimo. Isto tako ima segmenata igre koje na treninzima nećemo moći proći, ali igrači imaju dovoljno iskustva i znanja, pa možemo biti spremni”, kazao je Šuman i dodao:

“Što se tiče Španije, oni su dobili novog selektora i ima izmjena u njihovom kadru. Nisu odigrlai nijednu utakmicu u ovom sastavu u kojem dolaze sada, ali oni imaju svoj sistem i ne očekujemo velike velike promjene. U svakoj utakmici ćemo ići na pobjedu”, podvukao je selektor naše zemlje.

Nakon Šumana prisutnim novinarima se obratio pomoćnik Zdenko Grbavac.

“Ulazimo u novu fazu bh. rukometa. Start nam je loš, sada gostujemo Španiji, ali tu vidimo našu šansu. Ulogu favorita prepuštamo njima, a mi ćemo nastojati da odigramo najbolje što znamo uz disciplinu i volju svih rukometaša napravimo dobar rezultat. Također, vjerujem da će nam pobjede protiv Austrije i Finske biti ključne za plasman na EP, kazao je Grbavac.

Optimističan je i reprezentativac Mirsad Terzić.

“Maksimalno koristimo vrijeme dok smo zajedno, jer ga nemamo mnogo, ali nećemo se žaliti. Svi smo došli da probamo napraviti iskorak.”

“Imamo dvije teške utakmice. U prvoj utakmici protiv Španije nismo favoriti, ali se nećemo predati. Probleme nam stvaraju i kasniji dolasci igrača na okupljanje, ali se nadam da možemo odigrati dobro i onda se okrenuti Austriji. Meč protiv Austrije je jedan od najvažnijih, ako pobijedimo, možemo puno toga riješiti. Također, ako izgubimo neće biti kraj”, kazao je Nikola Prce.

Podsjećamo, selektor Bilal Šuman u prvoj utakmici protiv Španije neće moći računati na povrijeđenog Dejana Malinovića.

U popodnevnim satima rukometna reprezentacija BiH se kompletirala. Posljednji su stigli „Francuzi“ Muhamed Toromanović i Senjamin Burić.

Tako, dan prije polaska u Španiju, selektor Bilal Šuman na dispoziciji ima sve raspoložive snage, osim povrijeđenog Dejana Malinovića, koji nije ni došao na Ilidžu.

Mnogi su u bh. taboru poželjeli dobrodošlicu povratniku Muhamedu Toromanoviću, koji je kratko kazao:

”Vjerujte, i meni je mnogo drago što sam ovdje. Osjećam se kao da sam prvi put pozvan u našu reprezentaciju”, kazao nam je Toromanović.

RS BIH