U18 – žene: Pobjeda nad Poljskom za plasman u polufinale!

Ženska juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se u polufinale Europskog prvenstva B divizije koje se održava u Sarajevu.

Protivnik u četvrtfinalnom susretu bila je Poljska, drugoplasirana ekipa grupe B, koja je nastup u grupnoj fazi završila sa omjerom od tri pobjede i jednim porazom.

Prvih deset minuta susreta pripalo je Poljakinjama sa rezultatom 19:20. Druga četvrtina pripala je našim juniorkama sa deset poena razlike (20:10) pa se na poluvrijeme otišlo sa rezultatom 39:30.

U prvih deset minuta drugog poluvremena naše juniorke prednost sa poluvremena povećale su za pet poena (24:19) i sa 14 poena prednosti ulaze u posljednju četvrtinu.

U posljednjoj četvrtini naše djevojke su samo potvrdile pobjedu u večerašnjem susretu sa dodatnih 8 poena razlike (18:10) i sa konačnih 22 poena razlike rezultatom 81:59 potvrdile plasman u polufinale ovog takmičenja.

Najefikasnija u našim redovima bila je Melisa Brčaninović sa double-double učinkom od 29 poena i 17 skokova. Nikolina Zubac je dodala 17, a Gabrijela Visković 13 poena.

Statistički učinak naših juniorki u susretu protiv Poljske
Statistički učinak naših juniorki u susretu protiv Poljske

U polufinalu naše juniorke sastati će se sa Švedskom i pobjedom u ovom susretu osigurati će plasman u A diviziju. U slučaju poraza neophodna će im biti pobjeda u susretu za treće mjestu. Podsjećamo, plasman u A diviziju osigurat će prve tri reprezentacije Europskog prvenstva B divizije.

Susret Bosna i Hercegovina – Švedska je na rasporedu sutra (subota 30.07.) sa početkom u 18:45 sati u KSC Ilidža.

Pobjednik ovog susreta u finalu sastati će se sa pobjednikom susreta Island – Grčka koji je također na rasporedu sutra od 21 sat.