U20 reprezentacija putuje na Europsko prvenstvo B divizije u Grčku

Jučer je u Sarajevu održana konferencija za medije povodom nastupa naše muške košarkaške reprezentacije uzrasta do 20 godina na Europskom prvenstvu B divizije za mlade selekcije.

Prvenstvo će biti održano u Grčkoj od 15. do 24. jula, a okupljenim predstavnicima medija su se obratili Kenan Karahodžić, Edin Atić i selektor Senad Muminović.

Selektor Senad Muminović objasnio je javnosti kako su tekle pripreme, a dodao je i da vjeruje da njegov tim, kada uđe u punu formu, može dobiti svakoga. “Prije svega, vrijedi istaći da smo imali dosta problema na samom početku priprema. Dosta igrača je kasnilo, tako da je cijeli trenažni proces morao biti prilagođen takvim uslovima. Krenuli smo s pripremama sa 24 igrača, spisak smo sveli na 16, potom 14 i na početku na konačnu brojku od 12 igrača. Svakako vrijedi istaći i da su nas poremetili izostanci Nedima Đedovića i Đorđe Aleksića, koji su došli u posljednjem momentu”, kazao je Muminović.

Kapiten selekcije Edin Atić, koji je prošle godine bio jedan od najboljih košarkaša juniorskog prvenstva Europe, rekao je da nisu baš sve stvari funkcionalne kako bi trebale biti. “Lijepo bi bilo reći da smo 100% spremni za nastup na prvenstvu, ali smatram da imamo još prostora za napredak. Postoje određeni propusti u odbrani koje ćemo svakako morati popraviti ako želimo da ostvarimo pozitivan rezultat. Međutim, jako je bitno da smo toga svjesni, tako da ćemo u narednom periodu raditi na njihovom otklanjanju i vjerujem da neće biti problema na početku prvenstva”, kazao je Atić.

Medijima se danas predstavio i Kenan Karahodžić, koji je nakon brojnih problema konačno dočekao šansu da nastupi za našu reprezentaciju.“Radimo u visokom tempu. Svi dajemo svojih 100%, ali fali nam još nekoliko dana da postignemo optimalnu formu. Ipak, ako uzmemo u obzir koliko se ekipa trudi i daje svoj maksimum, mislim da možemo napraviti pravi rezultat. Cilj je plasman u A diviziju. Za mene će ovo biti posebno iskustvo jer sam nakon dugo vremena konačno dočekao šansu da debitujem za Bosnu i Hercegovinu i mislim da sam napravio odličan izbor”, kazao je Karahodžić.

Nakon završetka grupne faze po dvije najbolje plasirane ekipe iz grupa idu u četvrtfinale. U Diviziju A ulaze tri najbolje ekipe na prvenstvu.

Raspored utakmica naše selekcije u okviru grupne faze:

16.07. Slovačka – 17:45 sati
17.07. Hrvatska – 20:00 sati
19.07. Rumunija – 20:00 sati
20.07. Bugarska – 15:30 sati

Sport1/Klix/BHF PRESS