U-17 reprezentacija otputovala na svoj prvi EURO, umjesto Božića pozvan Vuletić

Kadetska fudbalska reprezentacija BiH danas je otputovala u Azerbejdžan na svoje prvo Evropsko prvenstvo.

Izabranike selektora Sakiba Malkočević, njih 18, sa aerodroma Sarajevo ispratila je nekolicina navijača, prijatelja i građana.

Prvu utakmicu u grupi B na EP igraće u četvrtak, 5. maja, protiv selekcije Austrije, zatim 8. maja sa reprezentacijom Njemačke, dok je treći meč na rasporedu 11. maja sa Ukrajinom.

“Igračima i cijeloj ekipi koja putuje za Bakuu predstoji veliki izazov”, rekao je na sarajevskom aerodromu selektor Malkočević.

“Došao je taj trenutak, vrijeme putovanja za Azerbejdžan, vrijeme slavlja, vrijeme priprema je prošlo. Moramo se okrenuti novim obavezama, ovo je novi izazov za sve nas. Prije svega, želim da sretno doputujemo tamo. Imat ćemo još dva dana vremena za dva, tri treninga, da se još bolje pripremimo”.

Raspoloženje u ekipi je odlično. Donekle je atmosferu narušila jedino povreda na pripremama Filipa Božića, igrača OFK Beograda, umjesto kojeg je za nastup na EURO 2016 pozvan Nikola Vuletić iz splitskog Hajduka.

“Raspoloženje je dobro. Nažalost, jučer se povrijedio Božić pa smo brzo našli zamjenu mjesto njega, stigao je Vuletić, tako da smo kompletirali ekipu. Ništa bitnije se neće promijeniti, to su igrači koji nastupaju na istim pozicijama. Ostali su svi raspoloženi, nema povrijeđenih. Vidim da oni znaju gdje učestvuju, da imaju dozu odgovornosti i sigurno da ćemo sve učiniti da se predstavimo u što boljem svjetlu”, kazao je Malkočević.

Dodao je kako treba naglasiti da su ekipe protiv kojih će bh. kadeti igrati u narednim danima, vrhunske.

“To su stalni učesnici, ne samo evropskih, nego i svjetskih prvenstava. O Njemačkoj ne treba puno riječi, Ukrajina nas je jednom nadigrala, vrijeme je za revanš. Vrlo je važno kako ćemo odigrati prvu utakmicu protiv Austrije i vjerovatno to će odrediti dalji tok. Opet kažem, meni je najvažnije da naši igrači daju maksimum, da vidimo gdje smo mi to. Uspjeh je veliki za nas Evropsko prvenstvo, mi smo najmanja država koja tamo učestvuje i sve što dobro napravimo je samopouzdanje”, zaključio je Malkočević.

Bh. reprezentativac Stefan Kovač istakao je da će ekipa na terenu dati sve od sebe kako bi rezultat bio što povoljniji za bh. tim.

“Atmosfera u ekipi je odlična, nadam se da će tako ostati. Reprezentacije s kojima ćemo igrati su jako teške. Ovo je prvenstvo Starog kontinenta, ali mi ćemo probati ostvariti što bolji rezultat”, naglasio je Kovač.

AA / BHF PRESS