Amerikanka dobila saglasnost FIBA-e: Lynetta Kizer može igrati za reprezentaciju BiH

Amerikanka Lynetta Kizer dobila je dopuštenje FIBA-e da može nastupati za žensku košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Kizer je još prije godinu prihvatila ponudu da igra za bh. selekciju, dobila je i pasoš BiH, dolazila je redovno na pripreme, ali je FIBA otezala sa davanjem saglasnosti.

– Danas oko 12.15 sati konačno smo dobili potvrdu da je Kizer registrovana za BiH i da može nastupati za našu žensku reprezentaciju, tako da ste prvi koji imate ovu informaciju – izjavio je za Fenu vrlo raspoloženi generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović.

Lynetta Kizer, koja trenutno igra za ekipu Galatasaraya, priključit će se večeras ostalim našim reprezentativkama u Tuzli, gdje su danas počele pripreme za kvalifikacionu utakmicu za EP 2017. godine sa Izraelom, koja je na rasporedu 20. februara u Tel Avivu.

Reprezentativke BiH i članovi stručnog štaba okupili su se sinoć u Tuzli gdje će se do četvrtka pripremati za susret sa Izraelkama, a zatim i za utakmicu koju bh. reprezentacija 24. februara igra u Tuzli protiv Rumunije.

– Zbog nastupa u svojim klubovima danas popodne očekujemo dolazak Lynette Kizer, Irene Vrančić, Miljane Džombete i Marine Džinić. Sve ostale igračice su tu i danas je održan prvi trening, a večeras je planiran drugi – izjavila je za Fenu Mara Brčaninović, članica Stručnog štaba reprezentacije BiH.

Inače, reprezentacija BiH se nalazi u grupi H kvalifikacija za EP 2017. godine u Češkoj. Do sada su bh. košarkašice odigrale i izgubile dvije utakmice – protiv Rumunije u Klužu 67:65, te protiv Turske u Tuzli 79:50.

FENA