Kvalifikacije za EURO 2017 – žene: Visok poraz seniorki u Zenici protiv Belgije

Treći meč kvalifikacija za EP ženska „A“ reprezentacija BiH odigrala je danas u Zenici protiv Belgije, a gošće su pobijedile rezultatom 0:5.

Prvu priliku na susretu imala je Amna Lihović u 8’ kada se našla sama pred golmanom belgijskog tima, ali je pogodila stativu.

Belgija dolazi u vođstvo u 25’. Tessa Wullaert je centrirala sa lijeve strane, a lopta je preletjela Enveru Hasanbegović i došla do Julie Biesmans koja postiže pogodak za 0:1. Elke Van Gorp se u 37’ našla u povoljnoj prilici, ali je samo pogodila stativu našeg tima.

Biesmans je postigla i drugi pogodak za Belgiju u 65’, kada je ostala sama na petnaest metara od našeg gola i pogodila mrežu Envere Hasanbegović. Treći gol za gošće iz slobodnog udarca postiže Tessa Wullaert u 73’, a ista igračica deset minuta poslije pogađa za 0:4.

Konačnih 0:5 postavila je Audrey Demoustier u drugoj minuti sudijske nadoknade.

Nakon utakmice selektorka Samira Hurem je izjavila: „Prvo poluvrijeme je bilo odlično. Djevojke su igrale onako kako smo tražili od njih. Prvi gol smo primili sopstvenom greškom, jer ovo je ipak mlada ekipa. Kako je vrijeme odmicalo Belgija je pokazala kvalitet. U posljednjih petnaest minuta naše igračice su pale kondiciono, a protivnik je znao to da kazni.“

Naše reprezentativke kvalifikacije nastavljaju 25. novembra kada će gostovati u Srbiji.

Bosna i Hercegovina-Belgija 0:5 (0:1)
Stadion: Trening centar NS/FS BiH, Zenica.
Sudija: Lorraine Clark (Škotska).
Pomoćnici: Kylie Mcmullen, Vikki Robertson (Škotska).
4. sudija: Merima Homarac (BiH).

Strijelci: 0:1 Julie Biesmans (25’), 0:2 Julie Biesmans (65’), 0:3 Tessa Wullaert (73’), 0:4 Tessa Wullaert (83’), 0:5 Audrey Demoustier (90'+2).

Žuti kartoni: Marija Aleksić, Amira Spahić (BiH).

Bosna i Hercegovina: Envera Hasanbegović, Nikolina Dijaković, Amira Spahić, Marija Aleksić, Amela Fetahović (67. Aida Hadžić), Eldina Ahmić, Milena Nikolić, Alisa Spahić, Zerina Piskić, Amna Lihović (75. Merima Alibašić), Melisa Hasanbegović (81. Tatjana Stanić). Selektor: Samira Hurem.

Belgija: Justien Odeurs, Justien Odeurs, Elke Van Gorp, Cecile De Gernier, Sara Yuceil (79. Audrey Demoustier), Nicky Van Den Abbeele, Julie Biesmans (87. Silke Demeyere) , Davina Philtjens (83. Lorca van de Putte), Tessa Wullaert, Aline Zeler, Janice Cayman. Selektor: Ives Serneels.

N/FS BIH