Mehmed Baždarević: Zadovoljan sam i igrom i rezultatom

Nogometna reprezentacija BiH odigrala je večeras u Beču u prijateljskom meču s Austrijom neriješeno. Bilo je 1:1.

Mehmed Baždarević krenuo je sa nešto defanzivnijom formacijom, kao i izmijenjenim sastavom u odnosu na meč s Andorom. Inače, utakmicu su oprezno otvorile obje reprezentacije. Igrao se 6. minut kada je sa nekih 20 metara svoj šut oprobao Hajrović, ali je Ozcan bio na oprezu. U 10. minuti žestok okršaj vodili su Spahić i Arnautović. Bivši kapiten bh. selekcije dobio je jedan nezgodan udarac, pa je morao intervenisati ljekarski tim.

Domaći opasno prijete u 16. minuti iz slobodnog udarca, ali je Begović intervenisao bez većih problema. Nakon toga Austrijanci su sve više vršili pritisak prema bh. golu. U 25. minuti reprezentacija Austrije ponovo prijeti iz slobodnog udarca. Ovaj put lopta je završila u živom zidu.

Domaći su dominirali u sredini terena, a inicijativu su iskoristili kada je Junuzović u 34. minuti sjajnom loptom proigrao Janka koji je matirao Begovića za 1:0. Do kraja prvog poluvremena bilježimo pokušaj Hajrovića iz slobodnjaka u 42. minuti. Ipak, lopta odlazi visoko preko gola. Minimalnim vodstvom domaćih, koji su dobili bitku na sredini terena, okončano je prvih 45 minuta.

U nastavku Baždarević umjesto Spahića uvodi Šunjića, dok je Bešić zamijenio Pjanića. U prvom ozbiljnijem napadu naši reprezentativci dolaze do poravnanja. Bešić sjajno probija sredinu, loptu gura na lijevu stranu za Hajrovića koji fantastičnim udarcem matira čuvara mreže domaćih za 1:1. Lopta je na putu ka mreži zakačila jednog igrača Austrije.

Pogodak je izazvao erupciju oduševljenja na tribini gdje su bili smješteni navijači BiH. Igrao se 55. minut kada je Medunjanina zamijenio Štilić. Arnautović je u 57. minuti “izbacio“ Mujdžu, uputio sjajnu loptu, ali je Bičakčić odlično intervenisao. Isti igrač tri minute poslije pokušao je glavom nakon prekida. Lopta odlazi preko gola.

U 63.minuti Džeko se žestoko obračunao sa Dragovićem nakon što je Bešić zbog grubog starta dobio žuti karton. Izet Hajrović u 65. minuti pokušava sa istog mjesta odakle je postigao pogodak, ali je Ozcan siguran. U narednom napadu Džeko, nakon asistencije Zukanovića, šutira malo pored stative. Ibišević u 69.minuti mijenja Vršajevića. U 75. minuti Bičakčić požrtvovanim startom uklizava i otklanja opasnost. Prcić je u 80.minuti ušao u igru umjesto Hadžića, a nešto kasnije i Sušić umjesto Hajrovića.

Posljednjih deset minuta utakmice nije se dešavalo ništa vrijedno pomena. Ostalo je 1:1, a igra naše reprezentacije iz drugog poluvremena najavljuje bolje dane.

Raspoloženje je dodatno popravio trijumf Belgije u Izraelu. Nakon bečkih 90 minuta selektor Baždarević bio je zadovoljan rezultatom, ali i igrom svojih izabranika.

“Zadovoljan sam rezultatom, ali i igrom. Satisfakcija za nas je i igra i rezultat, a ove dvije utakmice dale su nadu za svjetliju budućnost. Primjetna je disciplina u našoj igri, a kada se sve slegne detaljno ćemo sve izanalizirati i dobro se pripremiti za naredni meč“, izjavio je Baždarević nakon utakmice.

Novi selektor je zadovoljan bodom nakon večerašnje utakmice, iako je priznao da je njegova želja bila pobijediti Austriju u Beču.

“Željeli smo pobijediti utakmicu, ali i probati neke varijante i igrače. Austrija igra dobar fudbal i nije slučajno to što su prvi u njihovoj grupi. Vidio sam puno pozitivnih stvari“, dodao je Baždarević, te prokomentarisao igru nekoliko pojedinaca: “Zadovoljan sam onim što je pokazao Izet Hajrović, baš kao i igrom Semira Štilića.“

Klix