Prva pobjeda BiH u kvalifikacijama za EURO | Baždarević: Austrija nije veliki favorit, i mi imamo dobru reprezentaciju

U subotu je na Nacionalnom stadionu u Andorra La Velli reprezentacija BiH pobijedila Andoru sa 3:0 (1:0) u susretu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Golove na ovom susretu postigao je Edin Džeko u 13', 49' i 62' nakon asistencija Senada Lulića.

Nakon utakmice selektor Mehmed Baždarević je izjavio: „Izuzetno je važno da smo pobijedili ovu utakmicu. Imali smo protivnika koji sigurno nije najbolji u Evropi ali za nas je bilo najvažnije da igramo ozbiljno i da se vatimo kući sa tri boda. Igrači su zaslužili pohvale iako je bilo nervoze, što se vidjelo od prvog minuta, ali rezultat je pozitivan i idemo dalje da se spremimo za ono što nas čeka u narednim susretima“.

Selektor je između ostalog dalje rekao da je ovo njegova prva pobjeda ali da će 101 biti još ljepša.

Na pitanje o učinku pojedinih igrača, prije svega Ibiševića, Baždarević je rekao: „Sigurno da je bilo nervoze, posebno kad je promašio neke šanse, ali moramo učiniti sve da pomognemo Vedi da se vati. Dobar je igrač i puno je dao reprezentaciji. Razumijem ga i  nadam se kao i svi da će Vedo što prije da se vrati u takmičarsku formu i da će uskoro bit onaj stari Vedo. Na nama je da ga vratimo i da opet bude „pravi“ Vedo, kao što smo i navikli da ga gledamo. Višća igra dobro u svom klubu i to je jadan od argumenata da je ovdje i da sa pravom može da traži svoje mjesto u reprezentaciji.“

Selektor nogometne reprezentacije BiH Mehmed Baždarević i reprezentativac Anel Hadžić večeras održali su press konferenciju na stadionu Ernst Happel uoči sutrašnjeg prijateljskog susreta protiv Austrije.

Baždarević je na početku press konferencije kazao da je utakmica veoma važna iako je prijateljska te dodao da će sutra na stadion Ernst Happel istrčati dvije prijateljske zemlje.

"Utakmice je važna i učinit ćemo sve da igramo što bolje. Znamo da protiv sebe imamo ekipu koja u kontinuitetu igra dobro i bit će to sasvim drugi protivnik u odnosu na Andoru", kazao je Baždarević.

Reprezentativac Anel Hadžić je kazao da je ekipa spremna i da je atmosfera među igračima odlična. "Zdravi smo svi što je najvažnije", kazao je Hadžić.

Hadžić, koji je inače rođeni Austrijanac, kaže da mu je ova zemlja dala mogućnost da bude gdje je sada. "Ova utakmica je važna za mene i sretan sam zbog nje", dodao je on.

Selektor Baždarević je kazao da u sutrašnjem susretu postoji mogućnost da neće igrati Senad Lulić i Sejad Salihović. "Ne smijemo da rizikujemo sa njima dvojicom", kazao je popularni Meša. "Radi se o dobroj ekipi koja je duže vremena na okupu. Igraju dobar nogomet, ali ne mislim da su oni veliki favoriti jer i mi imamo dobru reprezentaciju. Na nama je da pokažemo da imamo argumente da im odgovorimo", kazao je Baždarević.

Na naše pitanje da li će sutra igrati u napadačkoj formaciji, selektor je kazao da uvijek razmišlja napadački, ali da je u isto vrijeme sposobna u defanzivi. "Možda ćemo malo promijeniti u organizaciji da vidimo može li ekipa igrati u drugoj formaciji. Zadržat ćemo ideju napadačkog nogometa, ali da se možemo i braniti", kazao je selektor.

Na večerašnjem treningu nije bilo Ibrahima Šehića čiji klub ima izuzetno važnu utakmicu, te je dobio dozvolu od selektora i stručnog štaba dadanas otputuje kako bi bio na raspolaganju svom klubu za tu utakmicu.

N/FS BIH / Klix / BHF PRESS