Sušić: Gledao sam par igrača, ali…

alt
Međutim, Papetu problem predstavlja što nijedan od igrača koji je gledao u posljednje vrijeme nema državljanstvo Bosne i Hercegovine. To se odnosi i na Emira Kujovića, koji je prije nekoliko dana izjavio da bi svakako volio obući dresu BiH.
 
Elvir Baljić preporučio Emira Kujovića
 
“Raspitam se i pogledam svakog igrača na kojeg mi skrenu pažnju. Elvir Baljić me zvao da mi kaže za Emira Kujovića i o njemu znam da je standardan u svojoj ekipi i da redovno daje golove. Međutim, znam kakva je procedura za dobivanje državljansta iz iskustava koje smo imali sa Mensurom Mujdžom i znam da to ne ide ni brzo ni lako. Iz tog bih razloga ovim putem pozvao sve igrače da prvo srede papirologiju i jasno se deklarišu za koga bi igrali, pa ćemo onda pričati o pozivu u reprezentaciju”, kaže Sušić u razgovoru za SportSport.ba.
 
Selektor BiH je dodao kako je posljednje vrijeme pratio još nekoliko igrača, ali za sada nije sigurno da li će iko od njih dobiti poziv u skorijoj budućnosti, jer niti jedan nema državljanstvo BiH.
 
Na radaru Šovšić, Bičakčić, Hadžić, Hajrović…
 
“Gledao sam Damira Šovšića, koji je rođen u Goraždu, ali koji ima hrvatsko državljanstvo i ima nekoliko nastupa za mladu reprezentaciju te zemlje. Na radaru je i Anel Hadžić, on bi htio da igra, ali posjeduje austrijski pasoš. Slično je i sa Erminom Bičakčićem, koji ima njemačko državljanstvo. Potom sam gledao i susret između Grasshopersa i Laussane, odnosno Izeta Hajrovića, koji je sjajan i mogao bi u budućnosti biti važan igrač naše reprezentacije.
Međutim, svi nabrojani igrači moraju prvo srediti papirologiju, a u tome im može pomoći i Savez, prije nego što se nađu na spisku reprezentacije”, kategoričan je selektor.
 
Sušić se potom osvrnuo i na formu i igru trenutnih reprezentativaca.
 
“Ima dosta igrača koji igraju malo ili nikako ne igraju. Lulić je već duže vrijeme van stroja, Pjanić se vratio nakon povrede ali nije još zaigrao. Džeko isto tako malo igra, Spahić je i dalje povrijeđen. Medunjanin odavno nije igrao i u Maccabiju definitivno nema nikakve perspektive. Vidjećemo da li će na ljeto uspjeti naći novi klub. S druge strane, Salihović, Ibišević, Mujdža, Begović, Jahić igraju i to prilično dobro”, kaže Pape.
 
Miroslav Stevanović najbliži A timu
 
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine narednu utakmicu igra u Irskoj 26. maja, a Sušić još uvijek ne zna ko bi se mogao naći na spisku putnika za Dublin.
 
“Još je rano za spisak. Možda budem pozvao jednog ili najviše dvojicu igrača iz U-21 reprezentacije da budu sa nama. Najvjerovatnije bi se tu trebao naći Miroslav Stevanović iz Vojvodine. Za Edina Višću baš i nisam siguran, jer više vremena provodi na klupi nego u igri”, dodao je Pape na kraju razgovora za SportSport.ba.
 
Spisak reprezentativaca Bosne i Hercegovine za susrete sa Irskom i Meksikom Sušić je objaviti između 10. i 15. maja.

SportSport.ba