INTERVIEW: Harun Mahmutović za BHFanaticos.com

Njegovim dolaskom na mjesto generalnog sekretara puno stvari se radi kvalitetnije. Menadžer je već šesnaest godina. Bio je u više oblasti, radio između ostalog i u privredi, a u sportu je naučio da samo radom može se nešto ostvariti.

U nastavku teksta vam donosimo intervju sa Harunom Mahmutovićem, generalnim sekretarom Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine.

Kako gledate na uspješne završene kvalifikacije naše muške košarkaške reprezentacije? 
Zadovoljan sam nastupima naše reprezentacije. Ispunili smo cilj plasmanom na EP sa prvog mjesta u grupi bez i jedne izgubljene utakmice. Prema mojoj racunici ovaj rezultat bi nam trebao donijeti rankiranje u 3. šešir kod izvlačenja protivnika za EP 2015 a uz malo sreće i lakše protivnike u prvom krugu.
Jesmo li konačno zreli za većeg dometa na evropskom prvenstvu? 
Ova generacija je definitivno sazrela za dobar rezultat na EP 2015. Samo da zdravlje posluži sve naše igrače i vidjet ćete da će BiH igrati za vrlo visok plasman. BiH će se boriti za medalje.
Imate li neke želje kao protivnika u grupi?
Samo ne bi volio dobiti Italiju i Rusiju kao lošije rangirane ekipe od nas. A od bolje rangiranih zemalja koje su ispred nas ako bih mogao da biram onda bih volio Litvaniju i Hrvatsku.
Sve naše muške košarkaške selekcije su u A diviziji. Šta je bio uspjeh?
Sve naše muške košarkaške repreznetacije su u A diviziji čime se može pohvaliti samo još osam država u Evropi i to onih najvećih. Ovim rezultatima smo pokazali da smo zaista košarkaška država i da će se u budućnosti morati vrlo ozbiljno računati na BiH. Spoj poštenog rada, iskrene brige i velikih ulaganja u djecu koji posjeduju veliki talenat, u kontinuitetu od tri godine, morao je donijeti rezultate.  Za uspijeh su vam potrebne samo tri strvari: hrabrost, znanje i poštenje! 
Kakve su pogledi na budućnost bh. košarke? 
Prema strategiji koju sam napravio kada sam počeo raditi u savezu prije tri četri godine cilj je bio da za četri godine sve naše selekcije budu među 16 najboljih u Evropi a nakon osam godina da sve naše selekcije budu među 8 najboljih u Evropi i da svaka ima za cilj da se bori za medalju. Na pola smo puta i uspjeli smo u prvom dijelu plana ali bojim se da će drugi dio ostati samo san. Ako vam kažem da smo najmanji i najsiromašniji savez od svih ovih saveza koji imaju sve selekcije među 16 u Evropi i da je naš budžet samo 1 mil. KM, da su prvi do nas po siromaštvu Srbija i Hrvatska koji imaju 5 miliona KM a najbogatiji blizu 50 mil. KM onda će vam biti jasno da je negdje ovdje i kraj naših nada. Bez da neko u ovoj državi shvati da naše reprezentacije vrijede, da mi predtavljamo državu na najbolji mogući način i da nam treba pomoć u finansiranju kako bi se mogli boriti sa najvećim neće biti budućnosti košarke.
Ženska košarka nije na nivou muške košarkaške reprezentacije. Kakav je plan za rješenje ovog problema? 
Ženska košarka nije na nivou muške iz prostog razloga što u BiH imamo sve manje i manje ozbiljnih klubova i trenera koji rade sa djevojkama i bojim se da će ih u budućnosti biti još i manje. Ali to ne znači da djevojke nemaju talenta i da ne mogu napraviti iste uspjehe kao i muškarci, naprotiv, ja mislim da one u narednih nekoliko godina mogu napraviti i bolje rezultate samo što i njima neko mora posvetiti pažnju. Mi smo krenuli prošle godine sa jednom a ove godine smo već imali dvije ženske mlade reprezentacije i samo je bilo pitanje sreće i povreda par igračica da bi smo već ove godine imali bar jednu selekciju u A diviziji. Iduće godine bi se trebali početi takmičiti i sa seniorskom selekcijom koja bi bila građena na ovim mladim djevojkama i vjerujte mi kada bi imali finansijskih sredstava i vrijedno radili u naredne tri – četri godine imali bi i sve ženske selekcije na Eurobasketu. Međutim bojim se da novca neće biti i …
Jednom prilikom ste izjavili da savez jedva postoji. Slabo se država brine za košarku. Pa vam postavljam pitanje onako navijački. Kako mi navijači možemo pomoći? 
Dakle iz svega gore navedenog problem je uvijek isti i jedan jedini, novac. Ako zelimo biti među 8 najboljih u Evropi i ako želimo sanjati o medaljama onda moramo naći način da ovaj savez ima budžet od 5 mil. KM. A nisam baš pametan kako te pare skupiti… Nekad razmišljam da probam da sjednem na ulicu i prosim. Počinjem da shvatam da političari nikad neće odlučiti da nas finansiraju a znam da narodu koji hljeba nema ne bi bilo žao da nam da…
Imate li možda neku posebnu poruku za naše navijače? 
Poruka navijačima: Za BiH se ne navija, BiH se voli. Ona se voli i kada gubi i kada vodi! Nemojte to nikada zaboraviti! I nemojte nikada pomisliti da košarkaška reprezentacija BiH neće dati sve od sebe da pobjedi, uvijek ćemo se boriti i ako ne uspijemo pobjediti onda ćemo sportski priznati poraz! A onda opet ponovo u borbu! 
Iako ste vrlo vezani za košarku sta radite u slobodno vrijeme? 
Imam malo slobodnog vremena koje uglavom porovodim sa porodicom ili igram tenisa sa prijateljima. (ne volim gubiti  🙂
Kako vam se sviđa naš rad? 
Vaš rad je odličan, sve pohvale… I u moje ime hvala vam što pratite i podržavate naše reprezentacije!
 
Veliki pozdrav
H. 
Hvala čika Harune i veliki pozdrav od nas.
BHF PRESS