Safet Sušić: Nismo zaslužili pobjedu!

Selektor Safet Sušić nije krio svoje nezadovoljstvo nakon sinoćnjog neočekivanog poraza, bio je kritičan kada je u pitanju igra bh. reprezentacije.

"Nismo zaslužili da pobijedimo. Prvih 10 minuta sve je dobro funkcionisalo. Dali smo gol i onda kao da smo se zadovoljili tim rezultatom. Nismo imali bezbroj šansi niti smo dominirali", kazao je Sušić i čestitao Kipranima na pobjedi. 
 
"Možda smo zaslužili bod, ali pobjedu sigurno nismo", dodao je Pape.
 
On je izjavio da nisu potcijenili ekipu Kipra i upozoravao na ovu utakmicu nakon susreta protiv Lihteštajna
 
"Imao sam osjećaj da se počeo strah uvlačiti među igrače. Na kraju mi se činilo da su pojedini igrači molili Boga da ne dobiju loptu", kazao je Pape.
 
On je govorio i o promašenom penalu Miralema Pjanića.
 
"Pitao sam ga hoće li šutirati. Penal može svako promašiti. Promašio ga je i Maradona u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva", kazao je Pape.
 
"Kipar je igrao kako smo očekivali, igrali su na kontra napad. Oni mene ničim nisu iznenadili, iznenadili su me moji igrači koji su bili daleko ispod našeg nivoa".
 
Selektor nije htio odgovoriti na pitanje da li razmišlja o ostavci te je kratko prokomentarisao:
 
"Imate li drugo pitanje? Ja nemam opravdanje za ovaj poraz večeras, a ne znam ni koji je razlog. Jedini je razlog što su naši igrači podbacili. Upozoravao sam ih i bio sam ljut poslije utakmice u Tuzli i nije se nikako moglo desiti da Kipar podcjenimo i upravo se desilo ono što se dogodilo", dodao je Sušić.
 
"Nismo smjeli doći na poluvrijeme sa rezultatom 1:1 trebali smo završavati utakmice kao do sada da kada otvorimo protivnika da idemo, ali šta se večeras desilo ne znam. Rekao sam Miralemu da nismo smjeli na poluvrijeme sa rezultatom 1:0, ja sam ipak spreman za kritiku, može svako da napiše šta hoće. Ja mogu da znam kako Kipar nismo podcjenili kao nikada nikoga do sada", kazao je.
 
"Ja sam prvi odgovoran, da sam sastavio drugačiju ekipu možda bi drugačije bilo. Pjanić je drugi igrač u Romi koji šutira penal i rekao mi je da hoće večeras šutirati, ali nema igrača koji ne promaši".
 
"Za sad se u svlačionici ništa ne dešava, vjerovatno ću im na večeri reći par riječi, ali sada kukati, napadati nekoga, to ne vodi ničemu. Ovo je mlada ekipa i ne mogu da kažem da nismo htjeli, možda je bilo veliko psihološko opterečenje nad igračima, ali trebamo se okrenuti utakmicama u oktobru i ako je moguće pobijediti Vels i uraditi nešto Belgiji", kazao je Sušić na kraju pres konfernecije.

Ni bh. nogometaši nisu krili razočarenje. "Nismo odigrali dobru utakmicu i na kraju smo izgubili. Zaista ne znam šta nam se dogodilo i šta je razlog poraza. Bila je ovo loša utakmica, loš dan za nas. Ipak, ovo nije zadnja utakmica i možemo ispraviti grešku. Mi smo i dalje favoriti u ovoj grupi", izjavio je Izet Hajrović.

"Činjenica je da nismo igrali onako kako smo trebali, nestalo nam je snage. Bio je ovo loš dan, ali imamo šansu da ovo nadoknadimo u narednih devet utakmica. Sada nas očekuju Vels i Belgija, gdje ćemo učiniti sve da napravimo dobre rezultate", rekao je Asmir Begović.
 
"Odlično smo počeli utakmicu, rano smo dali gol, ali smo potom stali. S obzirom na igru koju smo pokazali, nismo ni zaslužili da pobijedimo. Jednostavno, danas nismo bili pravi. Mogući razlog je i to što u timu više nema Emira Spahića i Zvjezdana Misimovića. Nismo znali stati na loptu, smiriti igru. Ipak, mi smo obavili dobre pripreme, nije bilo problema, dobro smo odigrali i prijateljsku utakmicu protiv Lihtenštajna, ali šta je tu je, poraženi smo. Sada moramo dignut glavu i u naredne dvije utakmice osvojiti bodove", kazao je Toni Šunjić. 
 
"Teško je objasniti večerašnji poraz, nismo bili na našem nivou, niti smo igrali kao ranije. Kipar nas je neugodno iznenadio. Falilo nam je iskustva u sredini terena, mladi igrači nisu znali kad treba stati na loptu. Ovo nam je opomena da se trebamo spustiti na zemlju i krenuti dalje", izjavio je Senad Lulić.
 
"Super smo otvorili utakmicu, dali smo gol, ali smo se prepali, ne znam zbog čega. Primili smo gol koji nas je uzdrmao. Ipak, stvarali smo šanse za gol, imali smo i penal, ali nije išlo. Drugi gol je sve pokvario. Ovo je zaista težak udarac za nas. Moramo nadoknaditi propušteno ako želimo plasman na Evropsko prvenstvo. Ekipa treba biti stabilnija. Nakon ovog poraza će nam biti teže, jer nas čekaju Vels i Belgija. Nadam se da ćemo naučiti na greškama", rekao je Vedad Ibišević.
 
"Ovo je za mene bila najlošija utakmica, ne samo zbog penala, nego i zato što je na terenu bilo teško naći poziciju s kojoj se može nešto napraviti. Teško mi je zbog saigrača i publike, preuzimam odgovornost za ovu utakmicu. Nije ništa gotoov, ovo je prva utakmica. Mi moramo uzeti bodove u gostima, što neće biti lako. Žao mi je i razočaran sam prije svega svojom igrom, a i kao ekipa nismo ništa uradili. Nedostajali su nam iskusni igrači na terenu, jer smo tada smireniji. Dobro smo krenuli, dali smo gol, ali smo stali, primili smo gol, a onda i još jedan iz kontre. Žao nam je zbog ovog poraza", riječi su Miralema Pjanića.
 
Klix / BHF PRESS