U-16 reprezentacija osma na EP divizije A u Latviji, Džanan Musa najbolji strijelac Europskog prvenstva!

Muška kadetska košarkaška reprezentacija na Europskom prvenstvu divizije A koje se održalo u Latviji od 20. do 30. augusta zauzela je 8. mjesto u konkurenciji 16 najboljih kadetski selekcija starog kontinenta.

Naši kadeti su imali sjajan start na prvenstvu u okviru grupne faze. Uvezali su dvije pobjede u prve dvije utakmice. Najprije na startu su savladali Hrvatsku (65:64), te Grčku (56:51), dok su u trećem susretu poraženi od domaćina prvenstva Latvije (55:63). Sa omjerom 2-1 i drugom pozicijom u grupi, naši kadeti su se plasirali u drugi krug takmičenja odnosno u borbu za plasman u četvrtfinale.

U drugom krugu takmičenja, u okviru grupe E, naše kadete su čekale utakmice sa Turskom, Srbijom i Litvanijom, a iz susreta sa Latvijom i Hrvatskom iz prvog kruga smo prenijeli tri boda.

U prva dva susreta naši kadeti su pretrpjeli poraze. Najprije od Turske (54:85), a zatim od Srbije (52:89), te tako u posljednjem susretu ove faze takmičenja odlučivali o svojoj sudbini, odnosno o plasmanu u četvrtfinale i sigurnom ostanku u TOP 16 reprezentacija  starog kontinenta ili borbi za plasman od 9. do 16. mjesta, odnosno borbi za ostanak u diviziji A (tri posljednjoplasirane reprezentacije sele u diviziju B).

U meču odluke naši kadeti su slavili sa 89:80 protiv Litvanije i tako osigurali plasman među osam najboljih reprezentacija starog kontinenta u kadetskoj konkurenciji.

U četvrtfinalu od naših kadeta bolja je bila Francuska (52:82) i sa tim porazom naši momci su se uključili u borbu za plasman od 5. do 8. mjesta. Naši kadeti su poraženi od Italije sa 66:86, i u posljednjoj utakmici na prvenstvu, za plasman za 7. mjesto čekao ih je susret sa Njemačkom.

Porazom od Njemačke sa 69:110 naši kadeti su zauzeli osmo mjesto, što je ujedno najveći uspjeh naše omladinske košarke!

Također, sjajni Džanan Musa je i zvanično najbolji strijelac Europskog prvenstva koje se proteklih dana održavalo u Latviji! Musa je u prosjeku bilježio 23.0 poena po svakom meču, imao 6.3 skokova i 3.3 asistencije.

Prvi je i po broju pogođenih šuteva (7.2), te prvi po broju odigranih minuta (37.7). Nalazi se na prvom mjestu i po broju pogođenih slobodnih bacanja, te drugi po broju pogođenih šuteva za dva poena. Četvrti je po procentu šuta za dva poena, a također se nalazi i među prvih 15 po broju skokova.

Na 14. mjestu je sa 6.3 skoka, a na osmom po broju defanzivnih sa 5.1 skokova po svakoj utakmici. Uz sve ovo treba dodati da je Musa godinu mlađi i da ima pravo nastupati još jednu godinu u dresu naše kadetske reprezentacije. 

Selektor Emir Halimić za EP u Latviji je odabrao slijedeće igrače:

  1.  Sani Čampara
  2.  Mateo Zovko
  3.  Luka Labus
  4.  Boško Bojović
  5.  Dario Drežnjak
  6.  Ammar Gegić    
  7. Njegoš Sikiraš   
  8. Emir Čerkezović
  9. Faris Verlašević
  10. Džanan Musa
  11. Sabahudin Jahić 
  12. Sandro Antunović 

BHF PRESS