ON THE FACE OF THE PLACE: A nama Brazil jeee…

Jedna od tema dana je bila izbor rubrike za današnji post. Bilo ih je mnogo u opticaju, ali na kraju ona koja mi se vrti u glavi od Rote do stana. I ona koju i sad pjevušim.

Današnji dan u Riu, gdje ga početi, a gdje završiti.

Kao prvo da se primjetiti da ovo nije običan dan ni u kom smislu. Obezbjeđenje jutros maksimalno, policijske patrole na bukvalno svakom ćošku, helikoptera malo more, a obalom šararaju patrolni čamci. Imam molbu od prisutnih danas da vas obavjestim da su pendreci po metar i debeli k’o ruka…ono da se zna.

alt

Be happy no worry

Primjeti se da je da danas igra Brazil. Do sada ”pravedni” domaćini skidaju obilježja i zastavice ostalih sudionika prvenstva sa svojih kafana. Danas ni oni ne mogu odoljeti. Sve redom nosi boje, sve je u dresovima…čak i beskućnici su žute majice navukli na sebe. Vidi se da se približava ono što su mnogi dugo očekivali. Vuvuzela model 2014, drvena pišta, se prodaje na svakom metru. Samo se nadam da je neće dožvoljavati na stadionima.

alt

Vuvuzela verzija 2014.

Brzo kupanje pa trk u Rotu. Dogovor je bio 13:00. Stižem u 12:30. Tim BHTV, radio, ja i ….Big Mo. Fulih te jučer, objašnjavam. Nema veze, tu smo. Malo repke, malo šuplje. Big Mo mi zove piće…vrhunac putovanja do sada!

alt

Nađosmo se

Pristižu navijači, sinošnja ekipa, novi, još noviji. Rezervacija puca. Privlačimo nove stolove dok se može. Dopunjavamo stolicama. Dodajemo hard-core zonu ”prislon uza zid”.

alt

Malo nas je, al smo…

Dolaze Argentinci praćeni svojom TV ekipom. Počinje sa zvižducima, nastavlja sa dobacivanjem realnog ishoda utakmice ”satraćemo vas 5:0″, a završava pivom mira. Osim te jedne, pojavilo ih se još, tih famoznih Argentinki. Shana majka 🙂

alt

Duel

alt

Mir

alt

Ratni plijen

BHTV snima navijače, pjeva se, ori. Oktoberfest je maca mala za ovo. Konobari nemaju šanse, a ni kapaciteta za stići sve, ali to balansiraju redovnim pokušajima zavrtanja i slučajnog zabrojavanja. Pristiže nekoliko ”uniformiranih” (Adidas) iz saveza. Pokušavamo ih olakšati teškog tereta nove majice, šala ili trenerke. Bez uspijeha. Do jednog…koji preko štele dolazi do šala:) Hvala Keno!

alt

alt

alt

O utakmici ne bih puno, Icha je napisao detaljan izvještaj. Vidjeh da je Koke ispalio i da je J-LO ipak morala pjevati.

Završava tekma, naša fešta nastavlja, neko ide a neko dolazi, vrti se. Ja se predajem, idem kući. A Copacabana kuha. Vatromet, sve na ulicama, slavi se. Neopisivo. Čak i za mene:)

Laku noć…a nama Brazil jeeee!

/CR & nogolopta.com/