FROM THE FACE OF THE PLACE: We are not alone!

Drugi dan u Riu, ovaj u malo opuštenijem fazonu. Toplo je pravo (pogotovo za nas skandinavce) tako da smo danas odlučili provesti dan na plaži. Putnici, ako namjeravate bilo sta u turističkom fazonu preporučio bih jutarnje aktivnosti.

Elem, plaža, ležaljka 5 reala, suncobran 7. Zavala, odmaranje i dumanje. More slano, valovi zeznuti…Niko ne pliva dalje od 15-20 m. Drž se gdje dodiruješ dno.

Sjedim danas brojim valove i pokušavam svariti sve ovo kad odjednom čujem zvuke sambe alejom. Zvuci sambe mene ovdje najprije podsjećaju rušenjem kuhinjskih polica, tumbanju šerpi i opštom galamom…al' neki to smartaju muzikom. Ide otvoreni autobus, a za njim velike lutke igrača Brazila predvođene glavom Scolaria brđanskih proporcija. PARADA.

Slijedi kolona navijača, plesača. Zastava SAD-a, Meksika, Holandije, Njemačke, Izraela (?). I Vatreni su tu. Odjednom…Ljiljani. LJILJANI! Trepćem, gledam…fakat Ljiljani. Uz njih zastava. Ja sam na plaži, bil čuvao stvari il trčao njima. Prolaze, a ja ko kip. Emocije abnormalnih proporcija. Kamere nemam, telefona nemam, stojim i trljam oči (vjetar diže pjesak u oči, recimo). Prođoše. Odoše, a ja ostah čuvati posrane stvari. Šuto bi se da mogu jer ne makoh a istovremeno mi drago… ono ima života u svemiru i osim nas 🙂

Na plazi se stvaraju grupice navijača. Izdavači ležaljki dopuštaju kačenje zastava na svoje šatore. Od sutra uz šator 82 visi naša zastava. Otprilike na centru plaže. Ako ste tu il znate nekoga, dođite!

Hrvati su na 78, mi smo na 82.

Nalazi se zajednička sa lokalnim stanovništvom. Ima čak i zajedničkih riječi, tetovaža i frižider na primjer 🙂 Tečnim portugalskim naručujemo pivo za do 4 osobe. Kad nas bude više, naručivat ćemo više puta po 4 🙂 Znamo koje pivo valja, koja se veličina isplati kupovati, i da je sok od narandže na plaži zavala.

Spremni smo…dolazite!

 

Par informacija:

Adidas dresova repke u Riu nema, obišli smo adidas store, zvali butike, online prodaju. Nema. Al' bitno je da ga je Šako dobio…

Pitanja o valutama, mi koristimo isključivo reale, restorani i prodavnice primaju kartice, bankomati na svakom ćošku. Osim…FIFA prodavnica i stadiona koji primaju isključivo VISA kartice i cash. VISA je sponzor prvenstva, tako od MC, AMEX i sličnih ništa. Ako nemate VISA karticu, moguće je istu kupiti i napuniti na aerodromu.

Wi-fi česta pojava u restoranima i kafanama tako da lokalne kartice nismo kupili. Prijašnja informacija da je potreban lokalni matični broj za prepaid karticu nije tačna. Kupi i rokaj.

Planirano mjesto za skupljanje navijača ”Transa” je zatvorena. Ali na istoj adresi je lokal ”Rota66″. Dobar. Velika bašta, ok cijene, dobra hrana, projektor i par ekrana. Popularno mjesto, čekali smo sinoć sto 15ak minuta.

Dva giganta za šankom – MT33 & DžeFko

 

/CR & nogolopta.com/