FROM THE FACE OF THE PLACE: The power of ”Fuchibau”

Fuchibau, tako zvuči riječ fudbal pa portugalskom. Makar po izgovoru Carioca. Sigurno među prvima koju će putnik za Brazil naučiti ovih dana.

Današnji dan provodim u stanu. Nisam baš u formi pa odlučih ostati kući, da se malo povratim. Vitamini, voda i stotine kanala sa 24 sata ”fuchibau”.

Prenosi se sve, ama baš sve (skoro, o tome malo kasnije). Treninzi, video nadzor hotela, pozicija timskih autobusa. Twitter i instagram nalozi igrača. Naravno sve praćeno iz dobro opremljenog studija i uz profesionalnu voditeljicu.

Pitanje dana, ”Rezultat Brazil – Hrvatska?”

70% prostora se daje domaćinu i njihovoj utakmici sa Hrvatskom. Zatim Španiji, Engleskoj. Gauchosi i mi smo također pri vrhu. Napinjem se da bih nešto skontao i pokupio. Modrić daje izjavu, Neymar veže pertle, super. Mata sluša muziku, divno….Ibričić preroni cijeli bazen..svaka čast.

Neymar je najveća zvjezda prvenstva i neprikosnoveni kralj Brazila. Od količine vremena posvećenog reprezentaciji, velika većina je vezana za njega. Dres sa brojem 10 je narodna nošnja.

Jedini vid protesta koji sam ja lično mogao primjetiti.

Ono što se ne vidi na TV-u, a o čemu se priča po gradu je spremnost. Stadion u Sao Paolu (na kom je otvaranje) nije gotov. Manaus ima problema sa terenom. Nezadovoljni radnici koriste situaciju, prijeti se štrajkovima i u Sao Paolu i Riu. Metro radnici možda danas napuste posao. Čak je i JLo (Jennifer Lopez) otkazala nastup na otvaranju (šta sada?). Neko reče da će umjesto nje nastupati Semir Cerić Koke…

Stupam u kontakt sa TV Brazil, državna televizija. Žele raditi dvije reportaže sa našim navijačima. Jednu dan prije utakmice sa Gauchosima, a drugu, pratiti utakmicu sa našim navijačima koji nemaju ulaznice. Više informacija o tome sutra.

Razmišljam o količini medijskog prostora koji se pruža sudionicima turnira, a pogotovo Bosni i Hercegovini. Volio bih kada bi neko uradio analizu vrijednosti medijske pratnje i uticaja na brand naše zemlje. Od TV-a, repke, podrške drugih reprezentacija. pa do toga da svaka druga kafana i restoran između ostalih ima i naša obilježja (ovu drugu polovinu zaobilazimo). Tušimo svakog koga sretnemo sa informacijama o BiH, uživamo u njihovoj pažnji a i pozitivnoj temi, slici koja se stvara.

Ako ste ovdje, nosite na sebi/uz sebe nešto što ce pokazati odakle ste. Neuporedivo bolji prijem, kontakt i doživljaj!

Priča se, a i pita se mnogo o tome koliko nas je i koliko će nas biti. Po svemu sudeći oko tri do pet hiljada na prvoj utakmici. Na to dodajte par stotina navijača Hrvatske koji ili imaju karte ili će podržavati BiH iz lokalnih restorana. Eh sad, tumačenja mogu biti ovakva ili onakva. Ja to gledam i predstavljam na sljedeći način: Država sa 3,5 miliona stanovnika, mlada, debitant, 12000 km od matice. Jači i procentualno veći od ekonomskih sila, nacija sa desetinama i stotinama miliona stanovnika, ponosniji od velikana koji bi polufinale smatrali razočarenjem. Ima nas mašAllah 🙂 Dajte nama SP (dobro sad…) treninzi će nam privlačiti 75000 gledalaca. Kakva ba Maracana 🙂

Ovdje smo svi isti…

Čujemo se…uskoro!

 

Par informacija za posjetioce:

Vidigal, je jedna od sigurnijih favela, ako ste zainteresovani posjetiti neku od njih. Nalazi se u blizini Ipanieme. Ali i u tom slučaju samo u organizovanim grupama i sa lokalnim vodićem.

Lapa, područje sa velikim brojem kafana i restorana. Nalazi se blizu centra grada. Party 24/7 ako vam se šizi.

Bezbjednost na Copacabani je na nivou. Ja se ni u jednom trenutku tokom ovih dana nisam osjećao nesigurno. Čak sam i mobitel zaboravo na plaži pa ga opet nađoh…to doduše ne bih preporučio za pokušati 🙂

Centar, kako sam čuo od naših sasvim druga priča. Pamet u glavu !

Voda nije za piće, flaširana voda čak i za pranje zuba po savjetima koje smo mi dobili.

Ako nemate plan, idite u Rota66, tamo uvijek neko ima.

Upravo mi se javljaju… Ma odoh i ja..

Skupljanje u Roti! Eto me, krecem!

Skupljanje u Roti! Eto me, krećem!

/CR & nogolopta.com/