ON THE FACE OF THE PLACE: Adio Rio!

Sjedim na aerodromu u Sao Paulu. 6 sati do leta za Cuiabu pa da napunim normu, ko zna šta nas tamo čeka. Ovo što čujem i ne bih da čujem, al' prvo da zaključimo Rio kao destinaciju.

Press zona na aerodromu

Jučer, sinoć, noćas je odrađeno oproštajno sa Rotom 66. Koliko god mi dosadila nakon 15 dana, koliko god nas zakidali, koliko god usluga katastrofalna bila, Rota je bila naša oaza i sastaliste u Riu. Kako su telekomunikacije katastrofa, wifi tu-i-tamoćan, tu se na ćoravo uvijek moglo otići. Pronaći društvo za kafu, jelo, piće. Navike se brzo stvore, nevjerovatno brzo.

123

Rio će nositi uspomene i nalijepnice za dugo

Odgledašmo jučer exit Španije zajedno, mi i sljedeći domaćini Rote, Chileanci. Iznenadili su me svojim prisustvom, brojem navijača, a njihova repka igrom. Chi, Chi, Chi, Le, Le, Le, viva Chile je orilo sinoć. Čak i među našima, ono navija se a gdje to bez nas da prođe.

125

Chi, Chi, Chi, Le, Le, Le

Odsjedismo fino. Pozdravljanje sa onima koji ostaju ili idu kući. Imam osjećaj da će makar pola naših nazad kućci iz Ria. Ako ne i više. Vidimo se, ovdje, ondje. A ostali koordiniraju letove, smještaje, prevoze. Po nekoj mojoj procjeni nas je bilo oko 1500-2000 u Riu, bit će nas 500 u Cuiabi, a u Salvadoru oko 300. Po razgovoru sa rajom.

Sjedim i da saberem taj Rio. Ne znam šta bih rekao. Bilo nam je lijepo. Sigurnost na nivou, otišao sam sa nekom vrstom straha a pred kraj sam se osjećao kao kod kuće (možda i previše). Komunikacija, katastrofa, al i na to se navikne. Ko da ja imam šta pametno reći pa da me mora shvatit 🙂 Corcovado (Hrist), Sugarloaf Mountain, Lapa, Ipaniema, Copacabana, za ne propustiti. Hrana pravo dobra, Churrascarie (u raji zvane ”đe je ono na koso” ili ”đe ima ono s macha”) doživljaj. Na kašiku slabo. Mesa mi je vise na vrh glave, sramota, al moram priznati. A najbolji dio svega stotine ljudi koje sam upoznao. Da sam bio sam odradio bih Rio za 2-3 dana i nastavio dalje, a ovako mi je žao da krenem.

A za kraj Rio priče, slijećem maloprije u Sao Paulo. Poruka AmEx-a. Nazovi nas, sumnjive transakcije na tvojoj kartici. Kontam šupljak neki. Uđoh na Facebook kad vidim da su ih i drugi dobili. Zovem.  U proteklih 5 dana, moja kreditna je ”korištena” za vađenje novca više puta. 40 neuspjelih pokušaja i 5 uspješnih. 10 000 SEK. Mirna šveđanka mi kaže da se ne sekiram. Nemoj da ti to kvari odmor, bit će sve ok. Uništi karticu a mi ćemo ganjati dalje. Upratite svoje kartice ako ste ovdje. This is Brasil, this is Rio, dio doživljaja…u paketu.

Sljedeća destinacija je Cuiaba. Malo sam nervozan oko toga. U razgovoru sa lokalcima zadnjih par dana a i našim izviđačima, ne čini se ni blizu Riu, nit ičem drugom za šta sam čuo. Opisne poruke tipa ”rupa” ”šupljo” ”talašika” ”komarci ko rode” ne pomažu. Grad sa oko 400 hiljada stanovnika, u močvarnoj oblasti Pantanal. Glavna atrakcija…nema je. Ali sa druge strane, 3 noći i 2 dana. 3 noći i 2 dana na mjestu koje inače ne bih posjetio. Prva pobjeda repke na prvenstvu. Ma da je Kandahar izdurat ćemo.

Dogovorena je lokacija za skupljanje navijača pred utakmicu. Subota, od 11 sati:

Lokal: ”Furnas”
Adresa: Agricola Paes De Barros 815

A sutra, malo centra vidjeti. Čuo sam da je dio grada pod imenom ”Popular”, baš kao što zvuči…atraktivan. Naći ćemo se mi 🙂

 

Vozdra

/CR & nogolopta.com/