FROM THE FACE OF THE PLACE: Pad 82-ce i Churrascaria

Bom dia raja!

Šaram sa ovih 15ak lokalnih riječi i izraza, koje smo doveli do perfekcije. Svako novo upoznavanje sa Cariocama (lokalno stanovništvo Ria) daje par novih riječi…malo po malo. Do Salvadora ce se naučiti 😉

Jučerašnji plan sa uspostavljanje autonomne oblasti na plaži nije prošao baš sjajno. Prilazim šatoru 82, vadim zastavu. U tom trenutku vjetar diže konstrukciju i prevrće je na krov. Raspad sistema. Gledamo se. ”Nisam ja, Tita mi”… Gazda i kćer mu, započinju zučnu diskusiju. On kupi ostatke, ko hoće kući, a ona ga pokušava zaustaviti. Pogleda me gazda i ode. Imam osjećaj da šator 82 neće biti naša baza na Copacabani…

Prilazi mi momak u dresu Kolumbije. Vidi zastavu. ”Venezuela?” ”No, Bosnia Hercegovina”. Izvinjava se, english no good. Sjedi drug nema veze. Pitam ga kako je Falcao. Slažemo se da je povrijeđen. Kaže imaju Grčku u grupi. Pokušavam mu objasniti da smo mi pobjedili Grčku i završili prije njih u kvalifikacijama. Crtamo po pjesku, komuniciramo. Navijaće za nas protiv Argentine. BiH navijači: +1!

Vjetar šiba, diže pjesak, visoki valovi, malo naroda. Sviram povlačenje.

Šetnja, obalom. FIFA postavlja šatore, shop, fanzone i pravi scenu negdje između šatora 20 i 30. Veliki bijeli šatori, vide sa sa bilo koje tačke na plaži. Otvaranje je u četvrtak, srijeda za VIP. Priča se da Ronaldo (orginal), dolazi na otvaranje. Bio je makar na istima u Fortalezi i Recifeu.

Srećemo FIFA info radnike po prvi put. Pitanja, želje i pozdravi. Prijatni, srdačni, pitaju o našim dosadašnjim iskustvima, crtaju po karti, engleski na nivou. Jedan bitan dio informacije je prevoz ka Maracani na dan utakmice. Predlažu METRO, stanica u blizini Hotela Palace na Copacabani vodi direktno za Maracanu. Pozdrav, navijajte za nas. BiH navijači +3.

Apartman. Iako imamo kablovsku i nekih 600 kanala, nema naše utakmice. Ganjamo streamove po netu. Ne bih nešto komentarisao igru, sastav i učinak. Ima nas selektora više nego stanovnika, osjetljivo. U svakom slučaju mi je drago da su svi izašli čitavi i da je stručni štab dobio malo boje spremajući taktiku na lokalnim plažama ovih dana.

Dogovaramo večeru. Hrana je stvarno na nivou ovdje, kvalitetno, dobro pripremljeno i začinjeno, dosta izbora. Meso ili riba sa roštilja uz pratnju riže, pirea, pomfrita, graha. Ili japanski restorani, sushi stil, Rio je drugi po svijetu po broju japanskih restorana iza Tokija. Piletine se pazimo, ostalo je sve više nego ok. Dobijam neke prijedloge od kolega koji žive i rade ovdje. Odlučujemo se za tradicionalnu Brazilsku churrascariu.

Churrascaria, najbliži opis je steakhouse. Orgije mesa. Plaća se ulaz, ili tačnije izlaz , sva hrana je uključena u cijenu a kolači i piće se plaćaju posebno. Salate i prilozi na principu švedskog stola a konobari šetaju salom sa ražnjićima različitih vrsta, prilaze svakom stolu, predstavljaju komad mesa (životinja, dio, priprema) i serviraju direktno na tanjir. Na nekim mjestima konobari prilaze i nude redom svima, dok na drugima dijele svakom ”igraču” po list papira. Jedna strana je zelena (znači prinosi), druga crvena (znači ne prinosi). Papir okretati po ličnoj volji.

Za vas koji će te posjetiti Rio….obavezno, doživljaj!

Ulazimo u restoran, imamo rezervaciju. Sjedamo i naručujemo piće. Stižu korpe pomfrita, riže i uštipci. Vidimo da konobari krstare sa mačevima, na svakom po par kilograma mesa. Odmah tražim taktiku, ko šta nosi, ko kome prilazi, kad će nama. Prilazi prvi, pileći bataci. Ok, daj. Nasjedamo na piletinu…Amateri. Slijede pileća srca, bifteci, file mignon, sirloin steak, teletina, jagnjeći but. Vide konobari da smo mušterije…stvara se red oko nas 🙂

Kontamo ova piletina je taktika, u prvom krugu dok još nisi skontao šta se nudi. Pouka. Mlatimo uštipke korpama. Gledaju nas susjedi i ne kontaju. Započinjemo razgovor dok nas uče kako se uštipci zovu (Pau de keijo…5+). Susjedi, lokalni sportski fotograf sa porodicom. Naravno da zna za BiH, radit će na utakmici. Sin od 14 godina dobacuje ”Edin Deko”. Daj petaka mali, ho’š pivo, caiprinhu? Sastavljamo stolove. Gospodinu je 40-ti rođendan i izašao je sa porodicom da proslavi. Naručujemo kolače, pjevamo ”Feliz Aniversario!” Slikamo se, daje nam broj telefona ako nam šta zatreba. Pripazit će naše kad bude slikao na stadionu. To kralju. BiH navijači +4.

Pozdrav iz Ria!

/CR & nogolopta.com/