Malonogometna reprezentacija beskućnika BiH na 11. SP beskućnika u Poznanu

Danas počinje 11. Svjetsko prvenstvo beskućnika u malom fudbalu koje se igra od 10. do 18. augusta u Poznanu – Poljska. Na prvenstvu će kao i prošle godine u Meksiku nastupiti 46 reprezentacija svijeta u muškoj i 16 u ženskoj konkurenciji.

Svoje mjesto među učesnicima u muškoj konkurenciji našla je i reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja će nakon sjajnog rezultata na nedavno završenom Europskom prvenstvu u Minhenu gdje je osvojila titulu viceprvaka Starog kontinenta, pokušati napraviti rezultat vrijedan pomena i na ovom za BiH drugom učešću na SP. 

Podsjećanja radi, na svom prvom učešću na Svjetskom prvenstvu prošle godine u Meksiku reprezentacija BiH je osvojila 6. mjesto i titulu najboljeg denitanta. Od europskih reprezentacija samo je Portugal na 5. mjestu bio bolje plasiran od BiH. Kako je poznato pravila prvenstava beskućnika nalazu da igrači svih reprezentacija imaju pravo nastupa samo na jednom Svjetskom prvenstvu. Stoga će ovaj put BiH predstavljati novi momci, koji će nadati je se napraviti još jedan rezultat vrijedan pomena.

Oni će živjeti svoj san još nešto više od deset dana a od sjećanja cijeli život. Zamjeniti oronule i avlijske sportske terene iz izbjegličkih centara, romskih naselja, terapijskih zajednica i sl. sa jednim terenom na svjetskoj sceni i uz to nositi dres i boje svoje zemlje će zasigurno promijeniti njihove živote.    

Udruženje "Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus" iz Doboj Istoka, koje vodi ovaj projekat prepoznalo je vrijednosti istog i već drugu godinu za redom uspijeva osigurati minimum uslova kako bi ovi i slični momci doživjeli nesanjano i uz to obogatili sebe i svoj život, ali i promovisali Bosnu i Hercegovinu.   

BiH tim na put krenuo je jučer u ranim jutarnjim satima iz svoje baze u Doboj Istoku. Ceremonija otvaranja će biti održana danas sa početkom u 10 sati kada će biti izvučene i takmičarske grupe, a prvi mečevi počinju već popodne.

Svi oni koji žele pratiti nastupe i rezultate naše reprezentacije u Poznanu, mogu to učiniti na: http://www.homelessworldcup.org/

BHF PRESS