Vlado Jagodić & U21

Na našu adresu stigao je mail našeg stalnog čitalaca Elvisa, povodom spiska selektora mlade fudbalske reprezentacije Vlade Jagodića za predstojeće utakmice protiv Srbije odnosno Albanije. Mail Vam prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Selektor " U21" selekcije, Vlado Jagodić, između ostalih, pozive je uputio i sljedećim igračima:

– Dušan Jevtić, trenutno je bez kluba, barem tako pokazuje transfermarkt (ne bih o tome koliko je transfermarkt relevantan i pouzdan),

– Anid Travančić (NK Čelik), većim dijelom sezone nije bio standardan igrač pomenutog kluba, čak je u proljetnom dijelu sezone isti bio suspendovan zbog nesportskog načina života od strane tog istog selektora Jagodića,

– Petar Kunić (Dukla Prag), na transfermarktu također piše da je ovaj fudbaler u prošlosti, skupio i nekoliko nastupa za "U19 i U18" selekcije reprezentacije Srbije. Postavlja se logično pitanje, ako ovaj fudbaler posjeduje kvalitet, zašto ga se onda reprezentacija Srbije tako lako odrekla?

U isto vrijeme, Bahrudin Atajić (nedavno upisao debi i za prvi tim Celtica), koji posjeduje naše i švedsko državljanstvo (znači nema problema sa famoznim papirima), nema nastupa za mlade selekcije Švedske, koji je isto godište kao Kunić, ne dobiva poziv i izgleda da se svjesno ignoriše od strane selektora mladih selekcija naše zemlje. To što nema nastupa za mlađe selekcije Švedske ne znači da ga oni ne vrbuju i nisu već pokušali kontaktirati. Međutim, kako da saznamo kakva je situacija sa pomenutim Atajićem (vjerovatno nije jedini fudbaler koji se svjesno ignoriše), kada niko od novinara ne postavlja pitanja u vezi sa pomenutim fudbalerom i mnogim drugim.

Krajnje je vrijeme da se i selektorima mlađih selekcija počnu postavljati "neugodna" pitanja, pogotovo kao u pomenutom slučaju sa Dušanom Jevtićem (ipak više vjerujem transfermarktu gdje se tvrdi da je ovaj fudbaler već mjesec dana bez kluba). Do kada ćemo pojedince (bilo da je riječ o fudbalerima ili selektorima) stavljati ispred interesa i uspjeha reprezentacije, bez obzira o kojoj reprezentativnoj selekciji da je riječ, praviti kult ličnosti od selektora koji je u prošlim kvalifikacijama doživio poraz protiv Kipra!?

Gotovo svi su pričali o neriješenom rezultatu protiv Njemačke i slavili taj rezultat, o kiksu protiv Kipra ni riječi. Konačno, nismo se kvalifikovali na završno prvenstvo i tu sva priča završava. Nikada neću prežaliti da Ivica Osim, barem na jedan dan, nije bio selektor jedne od reprezentativnih selekcija (pogotovo mlađih selekcija), pa da održi lekciju mnogima šta znači nastupati za reprezentaciju, kako bi se selektirali fudbaleri. itd… Ali to je za neku drugu priču…

Nadam se da će te iskoristiti svaku priliku (ovisno od Vaših mogućnosti i volje za tim) i za postavljanje "neugodnih" pitanja selektorima mlađih selekcija, počev od Sakiba Malkočevića i tako redom. Ako ni zbog čega drugog, barem iz razloga da i selektori mlađjih selekcija uvide da se njihov rad itekako prati!

Sportski pozdrav