Futsal reprezentacija BiH u baražu za EP u Belgiji

Futsal reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se u dodatne kvalifikacije (baraž) za evropsko prvenstvo, koje će 2014. godine biti održano u Belgiji.

Izabranici selektora Bore Matana danas su u trećem kolu kvalifikacijskog turnira u Bratislavi pobijedili Norvešku sa 4:0, što im je bila prva pobjeda, nakon remija sa Slovačkom i poraza od Azerbejdžana.

No, za osvajanje drugog mjesta morali su da sačekaju rezultat posljednjeg meča u grupi, u kojem je Azerbejdžan pobijedio Slovačku sa 2:1.

Tako je BiH uspjela osvojiti drugu poziciju koja joj je donijela nastup u baražu, u kojem će igrati i Slovačka kao najbolja trećeplasirana reprezentacija. Turnir je s maksimalnim učinkom završio Azerbejdžan koji je izbori odirektan plasman na EP.

Prvoplasirane ekipe iz svih sedam grupa direktno su se plasirale na EP, dok će u baražu igrati sedam drugoplasiranih i najbolja trećeplasirana ekipa.

Rezultati susreta u grupi 2:
1. kolo:
BiH – Slovačka 4:4
Azerbejdžan – Norveška 6:0

2. kolo:
BiH – Azerbejdžan 2:3
Slovačka – Norveška 4:3

3. kolo:
BiH – Norveška 4:0
Azerbejdžan – Slovačka 2:1

Tabela:
1.Azebejdžan 3 3 0 0 11:3 9
2. Bosna i Hercegovina 3 1 1 1 10:7 4
3. Slovačka 3 1 1 1 9:9 4
4. Norveška 3 0 0 3 3:14 0

Na EP su se plasirali: Belgija (domaćin), Italija, Azerbejdžan, Rusija, Španija (branitelj naslova), Portugal, Češka i Slovenija.

U baražu će nastupiti: Mađarska, Bosna i Hercegovina, Slovačka, Rumunija, Hrvatska, Srbija, Holandija i Ukrajina.

Izvlačenje parova baraža na rasporedu je 3. jula, a BiH neće moći da se sastane sa Slovačkom.

(FENA)