Reprezentacija beskućnika BiH učestvuje na SP u Poljskoj

Zahvaljujući uspješnom nastupu na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu beskućnika u Meksiku, gdje je reprezentacija BiH proglašena za najbolje debitante ikada, te pored šestog mjesta osvojili simpatije publike i ostalih timova, stigla je i zvanična potvrda o učešću naše reprezentacije na 11. Svjetskom prvenstvu beskućnika koje se ove godine igra u gradu Poznanu u Poljskoj.

BiH će sa ostalim reprezentacijama u gradu Poznanu odmjeriti snage od 10. do 18. avgusta. Na prvenstvu ce učestvovati 48 reprezentacija u muškoj i 16 u ženskoj konkurenciji.

Kako pravila Svjetskog prvenstva nalažu da jedan igrač ima pravo nastupa samo na jednom prvenstvu, tako su u Udruženju “MFS-EMMAUS” koje je nosilac projekta ispred BiH, pristupili formiranju novog sastava reprezentacije. Stoga su danas počele i prve pripreme koje se održavaju u Doboj Istoku.

Prvi nastup bh. tim će imati pred domaćom publikom 6. aprila na turniru kojeg “MFS-EMMAUS” organizuje u okviru proslave 14 godina svoga rada. Na turniru su učešće potvrdile jos i reprezentacije Slovenije, Austrije i Hrvatske. Prije odlaska u Poljsku, reprezentacija BiH će nastupiti još na turnirima u Njemačkoj i Hrvatskoj.

Ova projekat ispred BiH realizuje Udruzenje “Međunarodnoi forum solidarnosti-Emmaus" iz Doboj Istoka. Reprezentaciju ne čine samo beskućnici, već i osobe koje žive u kolektivnim smještajima, izbjegličkim naseljima, povratnici, ovisnici koji su u fazi reintegracije, pripadnici manjina, djeca bez roditeljskog staranja i druge ranjive populacije u društvu, saopšteno je iz MFS-Emmaus.

Svjetsko prvenstvo beskućnika je međunarodni sportski projekat koji je nastao 2003. godine i redovno se održava svake godine. Projekat Svjetskog prvenstva beskućnika ima za cilj pozitivnu stranu fudbala usmjeriti na teško socijalno ugrožene osobe i druge marginalizovane ljude u društvu, kako bi putem sporta promovisali potrebu za pomoć tim ljudima.

Zahvalni onima koji su do sada podržavali ovaj projekt. Pozivamo i druge koji misle da mogu i žele pomoći put reprezentacije u Poljsku da se jave, navode u saopštenju.

Klix