Pripreme pred odlazak na Paraolimpijske igre

Bh. odbojkaši u London putuju 27. augusta a s njima će otputovati i bacačica kugle, Sanela Redžić.

alt

Nakon što su se sa Olimpijskih igara vratili BH olimpijci, u London će otputovati paraolimpijci. Ekipa BiH u sjedećoj odbojci završava posljednje pripreme pred odlazak na Paraolimpijske igre, koje počinju 29. augusta.

Kako teku pripreme, provjerila je ekipa Al Jazeere.

„Kapitena odbojkaške ekipe sreli smo na pripremama za Paraolimpijske igre. Kao i svaki put, i sada, u Fojnici“, izvještava Nadina Maličbegović.  

Skromni uvjeti

U skromnim uvjetima, ali ispunjeni entuzijazmom. Pa i za onu najvažniju utakmicu protiv aktuelnog prvaka, Irana.

“U Sidneju smo bili srebreni, u Atini zlatni, u Pekingu srebreni. Mislim da je red da u Londonu budemo zlatni”, kaže Sabahudin Delalić, kapiten reprezentacije.

Brojne trofeje su osvojili, naporna godina priprema je iza njih, a trema s njima, kao pred svako važno takmičenje. Sa zlatom ili bez njega, do sada nisu iznevjerili.

Prijepodnevni trening u tačno zakazano vrijeme. Pripreme se privode kraju. Ambicije su velike, ali realne, kaže selektor državne reprezentacije u kojoj nema odbojkaša iz entiteta Republika Srpska.

“S obzirom da u Srbiji nema sjedeće odbojke na nekom velikom nivou, a oni su prilično kvalitetni, onda su oni iskoristili tu mogućnost dvojnog državljanstva, tako da mi kad igramo na turnirima protiv Srbije, igramo protiv momaka iz Banjaluke, Prijedora i Doboja”, govori Mirza Hrustemović, selektor reprezentacije.

Uprkos odnosu države prema sportu, razjedinjenosti Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta, te kako tvrde, segregaciji, osvojili su brojne medalje.

Bh. odbojkaši u London putuju 27. augusta. S njima će otputovati i bacačica kugle, Sanela Redžić.

Normu za Paraolimpijske igre ispunili su Zemira Aljić i Dževad Pandžić. Njihove akreditacije stigle su iz Londona, pa ipak, oni neće na takmičenje.

Nova pravila

Amir Kriko, koordinator za odlazak paraolimpijaca na OI, kaže:

“Prijavili smo sve takmičare za učešće u Londonu, ali nažalost, primjenom novih pravila ovi igrači nisu ispunili sve uvjete da odu u London.”

O novim pravilima, Paraolimpijski komitet trebao je obavijestiti takmičare, ali nije. Na pitanje, je li riječ o propustu Komiteta, koordinator za odlazak u London, odgovara:

“Moguće je, sve je moguće.”

Za odlazak takmičara u London potrebno je blizu 75 hiljada eura. Vlada Federacije obećala je pomoć u iznosu pedeset hiljada, ali zbog godišnjih odmora, novac još nije uplaćen.

Iz državnog budžeta, paraolimpijci nisu dobili ništa.

Al Jazeera