Naša želja za medaljom nikad nije bila veća, a uslovi lošiji

Na put ka najvećem sportskom događaju, Paraolimpijadi, koja će se ove godine održati u Londonu, uskoro će krenuti i bosanskohercegovački paraolimpijski tim.

alt

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije Paraolimpijskog komiteta BiH, našu zemlju na ovom takmičenju predstavljat će reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci te atletičarka Sanja Redžić.

“Aviokarte i boravak u olimpijskom selu su rezervisani i mi bismo već 28. augusta trebali krenuti. Što se tiče finansijske situacije, Kantonalna i Federalna vlada, kao i BH Telecom su se odazvali da nam pomognu. Međutim, još uvijek nismo dobili sva sredstva. Federalna vlada je napravila jedan previd, tačnije gospoda su otišla na godišnje odmore, a nisu potpisali papire o finansiranju, tako da se nadamo da će to biti naredne sedmice”, naglasio je Amir Kriko, koordinator bh. paraolimpijskog tima.

Iz Olimpijskog komiteta BiH ističu kako se nadaju da će popraviti utisak naših prethodnih olimpijaca te obećavaju mnogo toga.

“Naša želja za medaljom nikada nije bila veća nego sad, ali uslovi nikad nisu bili lošiji. Međutim, mi ćemo nastojati da po ko zna koji put osvjetlamo obraz Bosne i Hercegovine. Ulazak u finale nama bi ovaj put bio ravan svakoj pobjedi. Uložit ćemo sav svoj trud i više od toga da se domognemo finala, iako će to biti težak put”, kazao je Mirza Hrustemović, selektor reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci.

Kapiten Sabahudin Delalić kazao je kako je atmosfera u timu odlična, ali da je ove godine konkurencija izuzetno jaka.

“Olakšavajuća okolnost je što je Iran u našoj grupi pa se s njima nećemo moći sresti do samog finala, bez obzira na to ko pobjedi u grupnoj fazi. Iz naše grupe moram spomenuti i reprezentaciju Brazila, koja je također izuzetno napredovala, a i druge dosta kvalitetne reprezentacije poput Rusije, Egipta… S kim god da se susretnemo u četvrtfinalu, bit će izuzetno teško. Mi ćemo u svakom slučaju dati svoj maksimum, te se nadamo da nećemo razočarati”, istakao je Delalić.

BiH prvu utakmicu igra sa reprezentacijom Brazila 30. augusta u 22 sata. Osim sjedeće odbojke, BiH će na Paraolimpijadi predstavljati i bacačica kugle Sanja Redžić, koja se također priprema sa našim odbojkašima.

Na kraju konferencije za medije selektor Hrustemović je kazao kako je Olimpijski komitet Irana svojim reprezentativcima u sjedećoj odbojci za osvojeno zlato obećao nagradu od 75.000 dolara i svakom takmičaru platu narodnog poslanika do kraja života te se našalio da bi ih u tom slučaju stvarno bilo “grehota pobijediti”.

(Klix.ba)