Aco Petrović novi selektor košarkaške reprezentacije BiH

Novi trener naših najboljih košarkaša još ranije je pristao da preuzme vođenje bh. selekcije, a na upražnjenoj poziciji naslijedit će Sabita Hadžića

alt

Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH na današnjoj sjednici u Cazinu potvrdio je imenovanje proslavljenog hrvatskog stručnjaka Aleksandra Petrovića na mjesto novog selektora A tima. Novi trener naših najboljih košarkaša još ranije je pristao da preuzme vođenje bh. selekcije, a na upražnjenoj poziciji naslijedit će Sabita Hadžića kojem je ugovor sa KS BiH istekao nakon «Eurobasketa 2011» u Litvaniji, četvrtog EP-a na kojem je vodio reprezentaciju BiH.

Petrović je svojim medijskim istupima zaslužio povjerenje i prednost u odnosu ostale kandidate, a o njegovim referencama je suvišno trošiti riječi obzirom da je bio bronzani u Evropi 1995. sa najboljom hrvatskom selekcijom, te da je 2010. vodeći Cedevitu (plasman na Final-Four) izabran za najboljeg trenera Eurocupa, za one koji to ne znaju, drugog po jačini košarkaškog takmičenje u Evropi. Petrović je šesti selektor našeg A tima. Prije njega su to bili: Mirza Delibašić, Sabit Hadžić (u dva mandata), Draško Prodanović, Mensur Bajramović (dva mandata) i Nenad Marković.

(KS BiH)