Kao u najljepšem snu, BiH slavila u Minsku 2:0

Bjelorusija – BiH 0:2. Pala je neugodna Bjelorusija koju su “Zmajevi” u Minsku potpuno nadigrali u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Ukrajini i Poljskoj.

alt

Ovaj trijumf vodi ka kontinentalnoj nogometnoj smotri i vraća veliki osmjeh na lice bh. navijača.

Suparnici su krenuli agresivno, pa su već u drugoj minuti imali slobodanl udarac, ali bez uspjeha. Naši su uzvratili u šestoj minuti.

Nakon sjajnog kontranapada neprecizan je bio Edin Džeko. Treba istaći da je u glavnom bjeloruskom gradu padala kiša, te je teren bio težak za igru.

Mreža Zhevnova tresla se dva puta u prvih 45 minuta

Nepažnju u odbrani bh. reprezentacije domaći nisu kaznili u 15. minuti. Dvije minute poslije Lulić je odlično probio po desnoj strani, ali je napravio potez viška.

Igrala se 21. minuta, sa lijeve strane sjajno je u šesnaesterac ubacio Salihović, Džeko se pokušao osloboditi Zhavnerchika koji igra rukom. Sudija je pokazao na jedanaest metara. Precizan je bio Sejad Salihović za 0-1.

Samo dvije minute kasnije korner s lijeve strane izveo je Pjanić, a na odbijenu loptu na vrhu šesnaesterca natrčao je Medunjanin i efektno pogodio za 0-2.

Nakon toga domaći su krenuli ofanzivno, ali bez uspjeha. Naši su prijetili kontrama, a pred kraj prvog dijela Džeko nije na najbolji način zahvatio loptu.

Na odmor se otišlo pri vodstvu “Zmajeva” 0-2. Izabranici safeta Sušića su nametnuli kombinatoriku u prvih 45 minuta što je donijelo rezultat. Mreža Zhevnova tresla se češće od očekivanog. Domaći navijači bili su u šoku.

Prizemljili igru i posjedom lopte širili protivničke linije

U nastavku su Bjelorusi krenuli snažno. Međutim, to nije donijelo ništa konkretno. U nekoliko navrata Elvir Rahimić i Saša Papac sjajno su zaustavili domaće nogometaše.

“Zmajevi” su izveli sjajnu kontru u 62. minuti. Lulić je probio kroz sredinu, asistirao za Medunjanina koji je u šesnaestercu pokušao pronaći napadača Manchester Cityja, ali nije uspio.

U 78. minuti domaći su ozbiljno zaprijetili nakon greške Pandže. Sedam minuta kasnije odličnu priliku nije iskoristio Pjanić, Naime, njegov šut odbranio je Zhevnov.

Do kraja utakmice scenarij se nije mijenjao. BiH je dominirala tehnički. Bjelorusi su teško pronalazili način da ugroze naš gol. Naši su prizemljili igru i posjedom lopte širili protivničke linije.

Ovom pobjedom probili smo se na drugo mjesto u grupi.

(Sarajevo-x.com)