Najperspektivniji evropski golman, a nije za klupu reprezentacije: Selektor ne smije ignorirati Begovića

U ovom trenutku najviše gleda kako će ostati na golu Stouka, ali mora i reprezentaciji dati svoj doprinos, kaže Enver Marić

asmir begovic

Safet Sušić je selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine i prima plaću za to. Ono što bismo mi svi rješavali na hiljade različitih načina, radi on na svoj jedan jedini. O njima se, šta god odlučio, može nadugo polemisati, ali on je taj koji na kraju u uspjesima bere zasluge, a u neuspjesima podnosi kritike.

Ipak, ponekada je neminovno ponekom mu se sugestijom umiješati u rad, jer svi mi imamo pravo postaviti pitanje koje se tiče uspjeha reprezentacije. Asmir Begović je u nedjelju sam postavio jedno od njih. Njegov impresivan nastup u duelu Stouka i Čelzija pokrenuo je staru polemiku – treba li mu dati mjesto prvog golmana reprezentacije BiH?

Sedam godina mlađi

Kenan Hasagić je zadužio reprezentaciju, stekao reputaciju pouzdanog i sigurnog čuvara mreže, njegovi dolasci na okupljanja nisu bili upitni čak ni onda kada je bio povrijeđen, a poznato je da između njega i ostatka ekipe vlada uzorna harmonija, i na terenu i izvan njega, koju bi bilo rizično razbijati.

Sedam godina mlađeg Begovića u posljednje vrijeme nije bilo na Sušićevim spiskovima, a vjerovatno neće biti ni na onome za Bjelorusiju. Kako kaže selektor, “Begović je jedan od najperspektivnijih evropskih golmana, ali nije za klupu”.

No, ako je već tako dobar – a on uporno pokazuje da je vjerovatno najbolji od svih koje imamo – onda svaka logika nalaže da, jednostavno, mora biti u reprezentaciji. I tačka!

Nepozivanje i nepridavanje značaja onome što Begović radi na golu Stouka, za sobom povlači rizik od niza neželjenih posljedica, od kojih bi najgora svakako bila trajni gubitak još jednog našeg fudbalera, čije mogućnosti nismo na vrijeme prepoznali i znali iskoristiti.

– Begovića pratim odavno, svojevremeno sam ga htio dovesti u Hertu. Mlad je golman i već je do sada dosta pokazao, ali mora se nastaviti razvijati na pravi način. Momak ima veliki potencijal. U ovom trenutku najviše gleda kako će ostati na golu Stouka i to mi je potpuno shvatljivo. Mora i reprezentaciji dati svoj doprinos – kaže nekadašnji trener reprezentacije BiH i golmanska legenda Enver Marić te napominje da Begović treba malo poraditi na reprezentativnoj disciplini.

Nekadašnji proslavljeni golman Borca Slobodan Karalić smatra da je sreća što BiH ima dva dobra golmana o kojima se treba voditi polemika. Ipak, nije nam ponudio konkretan odgovor na pitanje koga bi on stavio na gol BiH.

Golmanski kredit

– Ne mogu obojica braniti, ali u fudbalu je obično tako da jedan od njih ima kredit i treba dobro zabrljati pa da bude skinut s gola, a to je u ovom slučaju Hasagić. Begović je vrhunski golman. Nije mala stvar braniti u engleskoj ligi. Po ovome kako brani, Asmir doslovno vreba iza ćoška, kao da Hasagiću želi dati do znanja da je on tu da uskoči kada ovaj napravi prvi kiks – kaže Karalić. 

Tema je, zaključili smo to i prema riječima naših brojnih sagovornika, vrlo osjetljiva, ali i nužna, jer je sedam godina mlađi Begović perspektiva reprezentacije. Kada Hasagić ode, nema sumnje ko će biti prvi selektorov izbor, ali treba li to čekati i riskirati teže posljedice uporne promocije jednog i ignoriranja drugog? 

Problemi s leđima 

Nekoliko puta do sada povlačilo se pitanje Hasagićevih fizičkih sposobnosti. Njegovi hronični problemi s leđima postali su stalna tema. Zbog diskushernije, Hasagić skoro da i ne trenira nego samo nastupa, ponekad pod injekcijama, a ponekada bez njih, zavisno od bolova. Reprezentacija BiH već je jednom osjetila njihove posljedice, kada je Hasagić u Tirani prošle godine primio gol od Albanije upravo zbog loše reakcije izazvane bolovima. 

Stoga, uvažavajući sve Hasagićeve neupitne doprinose timu, sasvim je normalno postaviti pitanje njegovih realnih zdravstvenih sposobnosti, tim prije što je prva alternativa u naponu snage. 

Za Begovića 

  • Mlad i vrlo perspektivan golman.
  • Brani u jačem klubu i jačoj ligi od Hasagićeve.
  • Odrekao se kanadskog državljanstva da bi branio za BiH.
  • Zdravstveno sposobniji od Hasagića.

Protiv Begovića

  • Neprimjereni izgovori o neodazivanju na prijateljske utakmice protiv Meksika i Slovačke.
  • Ishitrene, ali kasnije demantirane izjave o tome da se neće odazivati Safetu Sušiću.
  • Hasagićev veliki kredit na golu reprezentacije i povjerenje saigrača koje uživa.


Asmir Begović
Rođen: 20. juni 1987. u Trebinju
Klub: Stouk, Engleska
Nastupa za reprezentaciju: 4

Kenan Hasagić
Rođen: 1. februar 1980. u Kaknju
Klub: Istanbul BB, Turska
Nastupa za reprezentaciju: 42

(Avaz)