Komisija za propise potvrdila: Na majskoj sjednici Skupštine isti delegati

Vremena za zamjenu je premalo • Šta će biti s HNK

alt

Na zasjedanje Skupštine Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, koja će 26. maja imati zadatak da usvoji novi Statut, bit će pozvani isti oni delegati koji su ga 29. marta odbili izglasati.

Tako je odgovorila Komisija za propise NSBiH na zahtjev Komiteta za normalizaciju, čiji je prvi potez bio da zatraži pravno tumačenje u vezi s tim ko treba biti u Skupštini.

Tako su priče o eventualnoj zamjeni skupštinskih delegata pale u vodu. Najveća kočnica toj ideji bila je činjenica da bi za izbor i verifikaciju novih delegata trebalo više od dva mjeseca, a vremena je premalo da bi se to provelo prema važećem Statutu.

Komisija za propise nije se odredila prema ideji da se dio skupštinskih delegata zamijeni “rezervnim” članovima. Naime, svaki kantonalni ili područni savez izabrao je, osim redovnih, i zamjenske delegate, njih 20 iz Federacije BiH i 10 iz FSRS. Iako oni teoretski mogu uskočiti umjesto nekih redovnih delegata, to se neće desiti.

Pitanje je i koliko bi od toga moglo biti koristi s obzirom na to da su svi delegati obavezni poštovati stavove svog kantonalnog saveza pa se sve svodi na isto.

– Bit će pozvani svi oni delegati koji su verificirani za martovsku sjednicu Skupštine, s tim što ostaje otvoreno pitanje četiri delegata iz Hercegovačko-neretvanskog kantona. S obzirom na to da oni nisu izabrani do prošlog zasjedanja, ostaje pitanje hoće li to biti izvršeno do kraja maja ili će Skupština ponovo raditi bez njihovog učešća – kaže generalni sekretar NSBiH Jasmin Baković. 

Bajević dolazi na razgovore s FSRS

Jučer nije bilo specijalnih aktivnosti Komiteta, ali se sljedeće sedmice očekuju vrlo važni razgovori s rukovodstvom Fudbalskog saveza Republike Srpske. Članovi Komiteta odlučili su da na sastanak, koji će biti održan u utorak u Sarajevu, pozovu i ambasadora Duška Bajevića, koji je potvrdio dolazak.

(Avaz)